Njemačka vlada organizirala je u četvrtak povratak desetero žena i 27 djece iz jednog logora za zatočene pripadnike Islamske države na sjeverozapadu Sirije, a šestero žena je po dolasku u frankfurtsku zračnu luku uhićeno.

Glavno državno odvjetništvo uhićene žene optužuje za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država kao i zločine protiv čovječnosti poput držanja robova.

Njemačka ministrica vanjskih poslova rekla je kako žene, koje su u dobi od 23 do 36 godina, moraju odgovarati za svoje postupke.

„Djeca su žrtve Islamske države i imaju pravo na bolju budućnost daleko od terorističke ideologije“, istaknula je Baerbock.

Ona je rekla da je dovođenja žena koje redom posjeduju njemačko državljanstvo, bilo „izuzetno komplicirano“. Sve žene i djeca su se nakon pada tzv. Islamske države nalazile u jednom logoru za zatočenike na sjeverozapadu Sirije, koji je pod kontrolom autonomnih kurdskih vlasti.

Baerbock je objasnila kako se radi o posljednjoj u nizu akcija dovođenja njemačkih državljanki optuženih da su služili IS-u.

One su u Siriju i Irak otputovale za svojim bračnim partnerima koji su se borili u redovima terorističke organizacije.

Najstarija od njih suočena je s optužbama da je svjesno držala kao robinju jednu ženu jezidskog porijekla. Zatočenu ženu više puta je silovao suprug 36-godišnjakinje.

Prema informacijama njemačke vlade, u kurdskim logorima je još 20-tak žena koje posjeduju njemačko državljanstvo.

/HMS/

error: Content is protected !!