U razgovoru s novinarima nakon obilaska obnovljenog operativnog bloka u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako bi svi željeli da dinamika obnove u potresu oštećene zdravstvene infrastrukture ide brže, ali se proces temelji na zakonima i ostalim propisima te će se tim putem ići i dalje. Istaknuo je planove za gradnju Nacionalne dječje bolnice, a govorio je i o reformi zdravstva. Prije toga, iznio je neke podatke o procesu obnove zdravstvene infrastrukture. 

– Sretan sam i ponosan što smo pokazali da se možemo boriti s izazovima koje su pred zdravstveni sustav stavili COVID kriza i potresi, a smogli smo snage i gradimo i nove infrastrukturne objekte, obnavljamo ono što je uništeno i planiramo ono što je nasušna potreba hrvatskog naroda, a to je novi iskorak kada je riječ o pedijatrijskoj skrbi – nova nacionalna dječja bolnica u Blatu, kazao je ministar Beroš prilikom otvaranja operativnog bloka u Klinici za dječje bolesti.

Istaknuo je da je otvaranje renoviranog operacijskog bloka u Klinici za dječje bolesti važan korak u kontekstu obnove oštećene infrastrukture, ali isto tako pokazuje opredjeljenje Vlade da unaprijedi zdravstveni sustav.

Dodao je kako je možda je pravo vrijeme za rekapitulirati situaciju i reći što je sve u zdravstvenoj infrastrukturi napravljeno od potresa u Zagrebu koji se desio 22. ožujka 2020. godine.

– Tijekom 2021. smo raspisali poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za sve zdravstvene objekte koji su oštećeni u tom potresu. Ukupno smo u Ministarstvu zaprimili 60 prijava u iznosu od 2,96 mlrd. kn. Do danas su potpisana 52 ugovora vrijednosti 2,3 mlrd. kn. Iz Fonda solidarnosti EU-a financirat će se 850 mil., a ostalo će biti različita druga refinanciranja, uključujući i proračun, kazao je ministar Beroš.

– Kada je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji i potresu koji je 29. prosinca 2020. zahvatio tu i okolnih 10 županija, također smo raspisali poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU-a i dosad smo zaprimili 29 prijava ukupne vrijednosti 302 mil. kn. Do sada je sklopljeno sedam ugovora, ukupne vrijednosti 23,1 mil. kuna, dodao je Beroš.

Govoreći o dinamici odvijanja radova, rekao je, svjedočimo jednom završavanju problematike, međutim nabava za ostale projekte je u tijeku, a ponegdje su već otvorene ponude.

– Tome svjedočimo u KBC-u Zagreb na lokacijama u Petrovoj i na Jordanovcu, isto tako u KB-u Merkur na dvije lokacije. Idemo dalje, radimo ono što je moguće u kontekstu obnove od potresa, naglasio je ministar zdravstva. 

Nakon obilaska obnovljenog operativnog bloka u Klinici za dječje bolesti, ministar Beroš je na novinarsko pitanje možemo li dvije godine nakon potresa biti zadovoljni obnovom bolničkih kapaciteta u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, rekao kako je prilika takva da je sada u Klinici za dječje bolesti otvoren operacijski blok, a obnavljanje takve infrastrukture iznimno je zahtjevno i zahtijeva niz stručnih, pravnih i drugih elemenata.

Dodao je kako je već rekao koliko je ugovora sklopljeno i koliko je ponuda bilo na pozive za bespovratno financiranje sredstava EU-a te koje su veće zdravstvene ustanove u tijeku nabavnih procesa i koje su evaluirane ponude.

– Ide se određenim tijekom. Da bismo željeli da to bude brže, poglavito za naše pacijente, naravno da bi, međutim utemeljili smo taj proces vrlo jasno, vrlo dobro i konkretno, sukladno zakonima i svim opstalim propisima i idemo tim pravcem i dalje, kazao je novinarima ministar zdravstva.

– Svjedočimo o tome, dodao je da kolega Rojić i ja govorimo o izgradnji Nacionalne dječje bolnice. Sveučilišna bolnica i nove bolnice bile su samo tema razgovora, međutim ova je Vlada osigurala sredstva iz operativnih programa EU-a i tehničke pomoći, ako se sjećate, preko 38 mil. kn i prva faza je napravljena. Napravljena je studija izvodljivosti i vjerujem, ako ne bude većih prepreka, da će u vremeniku kako je navedeno dječja nova bolnica zaživjeti, poručio je ministar Beroš. 

Osvrnuo se i na zdravstvenu reformu. 

– Reći ću vam i sljedeće – desetljećima slušamo priče o potrebi reforme zdravstva, međutim nismo do sada svjedočili koracima. I reći ću vam – reforma nije hrpa papira i dokumenata, reforma je niz aktivnosti i mjera, poput ove današnje. Dakle ovo je jedan reformski korak objedinjavanja javne nabave. Reformski korak je i reformirati primarnu zdravstvenu zaštitu, preventivu, sve je to utemeljeno. Temelj je postavljen, zakonski okvir se radi. Prvi, kako što sam već rekao, paket reformskih zakona predviđa se za sljedeći kvartal, prema tome, reforma je po meni zaživjela, kazao je uz ostalo novinarima.   

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!