Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su jučer dva ugovora o zajmu ukupne vrijednosti 23,5  milijuna eura.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su Mark Bowman, potpredsjednik EBRD-a, te Leander Treppel, direktor Konstituence EBRD-a čija je članica i BiH.

Ministar Bevanda, koji je i guverner BiH u EBRD-u, zahvalio je na posjeti delegaciji ove banke te naglasio da su ovi ugovori posebno značajni za stanovništvo Brčko distrikta BiH i Sarajeva.

– Danas je potpisan ugovor u vrijednosti 6,5 milijuna eura za poboljšanje vodoopskrbe na području Brčkog i drugi ugovor u vrijednosti 17 milijuna eura za nabavku pet tramvaja i izgradnju zgrade centra za upravljanje prometom u Sarajevu – naglasio je ministar Bevanda.

Tokom svog obraćanja ministar Bevanda je istaknuo kako su oba projekta značajna i s aspekta zaštite okoliša, ali i poboljšanja uvjeta života stanovništva u BiH.

– Zadovoljan sam nastavkom suradnje s EBRD-om i aktiviranjem novih projekata koji izravno utječu na kvalitetu života stanovnika. Očekujem da će lokalne vlasti u Brčko distriktu i Sarajevskoj županiji ispuniti sve što je do njih da se projekti realiziraju u roku od tri godine kako je ugovorima predviđeno – rekao je ministar Bevanda.   

Naglašeno je da su oba zajma ugovorena pod povoljnim uvjetima uz grejs period od tri godine i otplatu u roku 15 godina, dok će dug za jedan ugovor biti alociran na Brčko distrikt BiH, a drugi na Federaciju BiH, odnosno Vladu Sarajevskog kantona.

Sagovornici su se složili da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje te istaknuli da je EBRD jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini.  

Nakon potpisivanja ugovora održan je sastanak s delegacijom EBRD-a gdje se govorilo o novoj strategiji za BiH u razdoblju 2022-2027. godina i prioritetima koje sadrži, poput jačanja privatnog sektora, energetske efikasnosti i kapaciteta obnovljivih izvora energije te o nastavku infrastrukturnih projekata i otvaranju mogućnosti za veći broja novih radnih mjesta, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!