Vlada Tuzlanske županije na jučerašnjoj sjednici je prihvatila Informaciju o provjeri vjerodostojnosti diploma izabranih dužnosnika i državnih službenika u županijskim organima, službama i institucijama i Informaciju u vezi provođenja aktivnosti iz Strategije za borbu protiv korupcije TŽ 2021-2024. 

Prema dosadašnjim informacijama, u toku 2020. i 2021. o vjerodostojnosti diploma izvršena je provjera ukupno 385 diploma.

– U provjerama koje su izvršene u proteklom periodu, s obzirom da je riječ o procesu koji traje oko dvije godine, izvršena je provjera diploma za 376 državnih službenika, odnosno imenovanih lica, dok devet diploma nije provjereno iz razloga jer se radi o diplomama koje su stečene na inozemnim fakultetima i iz toga razloga taj proces duže traje, ali će ubrzo i u tom dijelu biti provjere okončane – izjavio je predsjednik Tima za borbu protiv korupcije u TŽ Miralem Halilović.

Upravo tokom 2020. godine, Vlada TK je donijela i jednu od preventivnih odluka kako bi se spriječilo da u budućem periodu vrši retroaktivnu provjeru diploma, nego da se pri svakom zapošljavanju i imenovanju započne s provjerom diplome.

– Sada po izvršenim provjerama mi nemamo podatke da je neka od diploma krivotvorena. Sve provjerene diplome su ispravne i zakonito stečene – izjavio je Halilović.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!