Ranim jutrom, na Uskrs, diljem hrvatskih krajeva nosi se na blagoslov hrana koja se na Veliku subotu pripremalo u obiteljima – kuhana šunka, jaja, mladi luk, kolači…sve ono što se blaguje za uskrsnim stolom. Bogata je i posebno živopisna ova tradicija u Slavoniji, a kamera HRT-a zabilježila ju je u požeškoj katedrali.

Nakon korizme, odricanja, posta – u slikovitim slavonskim košarama na blagoslov je stiglo pravo obilje, pomno i s puno ljubavi pripremano u obitelji. Mnoge od njih imaju svoje blagdanske posebnosti. Prenose se naraštajima kao dio posebne uskrsne tradicije.

– I moja kćer je ovdje sa mnom, znači pokušavamo prenijeti na mlađe naraštaje, ovaj pokrov je naslijeđen od moje majke, ovo u korpi dio je tradicije, potrudili smo se da napravimo stari vjenčić koji se nosio na posvetu jela, to je vjenčić od domaćeg tijesta – objašnjava Jasna Kovačević.

– Ovo je neka tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno i mislim da trebamo držati do tradicije nakon ovakvih i u ovakvim vremenima, a donijeli smo šunku, jaja, mladi luk, malo kolača, sol i eto – dodaje Terezija Nović.

Sve domaće, s dubokom simbolikom zajedništva koje slavi radost Uskrsa. Zato sve u košarama odiše autentičnošću. Ne štedi se vremena ni truda, čuva se naslijeđe svojih starih.

– Specifična je ova moja salvetica zato što je rađena na tkalačkom stanu i tako je baš i napravljena za malu korpu. I vez je autentičan, rađen koncem na tkalačkom stanu – ponosna je Ljubica Sentić.

Nakon blagoslova na uskrsno jutro, hrana se poslije korizmenog posta blaguje u domovima, u krugu najmilijih.

– Slavimo uskrsni dan, ali istodobno nakon ove korizme gdje završava i post i vrijeme određenih odricanja, malo ćemo i proslaviti ovom blagoslovljenom hranom i to u krugu u obitelji – ističe Zoran Stanić.

I duboka je simbolika čina blagoslova hrane. Zahvala je to Gospodinu za dobra koja nam je obilato dijelio.

– Naravno da je prvo važan euharistijski stol da se svi kao zajednica vjernika skupimo oko oltara Gospodnjega, a onda i obiteljskoga naravno stola gdje u zajedništvu obitelj blaguje i slavi svetkovinu gospodnjega Uskrsa – poručuje vlč. Mario Večerić, župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske, Požega. 

Toga najvećeg kršćanskog blagdana koji i u ovom simboličnom činu slavi pobjedu svjetla nad tamom, života nad smrću u radosti obiteljskog zajedništva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!