Vjernici slave najveći kršćanski blagdan – dan uskrsnuća Isusa Krista. Od ranoga jutra diljem svijeta i Hrvatske služe se mise i blagoslov hrane. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je će Uskrsnu misu u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu. U propovijedi je pozvao vjernike da budu spremni pomoći, osobito prognanicima iz Ukrajine te poručio kako “budućnost ne pripada nasilnicima”.

Bozanić pozvao vjernike da pomažu drugima, osobito prognanicima

– Naš Bog jest Bog koji daruje radost i nadu. Možda je lakše prihvatiti Boga koji s nama dijeli naše boli, ali je često teže s njim dijeliti radost jer nas ona obvezuje da gledamo dalje, da podignemo pogled i da ne ostanemo zatvoreni u sebe. Kao vjernici uskrsnuća, pozvani smo izgrađivati svijet zajedništva i solidarnosti, nasuprot obeshrabrenosti i sebičnosti. Tako ulazimo u križ sebedarne ljubavi, a tom ljubavlju Uskrs daje smisao našim križevima, rekao je kardinal Josip Bozanić u propovijedi.

Dodao je kako je “pobjeda na križu ono u što vjerujemo”. Isus je uskrsnuo i danas je živ, a u euharistiji je na osobit način prisutan među nama, dodao je, podsjetivši na riječi filozofa Maxa Horkheimera da treba odbiti prihvatiti stvarnost po kojoj je krvnik vječno u pravu u odnosu na svoju žrtvu. “Budućnost ne pripada nasilju, to je duboki smisao Uskrsa”, poručio je kardinal te rekao kako danas molimo za sve naše potrebe, za domovinu, za mir u svijetu, a ponajprije za mir u Ukrajini.

– Budimo i nadalje spremni karitativno pomoći, osobito u prihvaćanju prognanika. Naše nedavno iskustvo rata, stradanja i prognanstva pojačava našu otvorenost za velikodušnost. Duboko vjerujemo da će nevine žrtve donijeti blagoslov onima koji ovih tjedana prolaze kalvariju nedostojnu čovjeka”, rekao je Bozanić.

Propovijed je zaključio riječima iz homilije koju je blaženi Alojzije Stepinac održao u zagrebačkoj prvostolnici na Uskrs 13. travnja 1941. godine u kojoj je rekao kako je mir jedan od najljepših Isusovih darova nakon uskrsnuća, a što pokazuje, ocijenio je Bozanić, koliku moć nadbiskup Stepinac nije imao u odnosu na ondašnju vlast. Na misi su sudjelovali premijer Andrej Plenković te ministri hrvatskih branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Barišić: Nakon pandemije koronavirusa, došao je virus rata u Ukrajini

Nadbiskup metropolit splitsko- makarski mons. Marin Barišić predvodio je  na Uskrs misno slavlje u splitskoj katedrali sv. Duje te istaknuo kako je “nakon pandemije koronavirusa, došao virus rata u Ukrajini”. Po njegovim riječima, svakodnevno smo zasuti neugodnim i lošim vijestima koje nam govore o nepravdama, nasiljima, stradanjima, ratovima, ubijanjima – do najnovijeg sukoba, i to na našem kontinentu, sukoba Rusije i Ukrajine. 

– Ne smijemo zaboraviti ni tolike druge ratne sukobe u raznim sredinama naše planete. Kao ljude, a još više kao vjernike, sve nas to zabrinjava, plaši i rađa tjeskobe i nesigurnosti, rekao je Barišić. Kazao je i kako proljeće zahvaća prirodu, a čovjek i društvo kao da “ostaju zarobljeni u hladnoj zimi” ljudskih odnosa i kaotičnih ratnih sukoba.

Naglasio je kako ne treba zaboraviti tri gesla s kojima se suprotstavljalo širenju covida 19, a koja sada poprimaju dublje i šire značenje, a to su: “ostanite doma” “budimo odgovorni” i “pazimo na zdravlje drugih”. ‘Ostanite doma’, po Barišićevim riječima, znači biti pri sebi, kod sebe, jer opasno je biti van sebe – tada čovjek napada i ugrožava dom i život drugih, razara domove i tjera ljude iz njihovih domova. To geslo, dodao je – “vrijedi za velike i male agresore, za poznate i skrivene sukobe”.

Tumačeći geslo “Budimo odgovorni Barišić je rekao kako “nema slobode bez odgovornosti, nema slobode bez ljubavi”. Za geslo ‘Pazimo na zdravlje drugih’ je istaknuo: “U pandemiji koronavirusa bilo je u pitanju zdravlje – u pandemiji opasnog virusa rata u pitanju je i sam život, tjelesni i duhovno-moralno zdravlje koje je često još ugroženije”. 

Nadbiskup Hranić: Uskrs budi nadu, smisao i samopouzdanje 

Predvodeći središnje uskrsno eurharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić rekao je kako otajstvo uskrsnuća u ljudima budi nadu, smisao i samopouzdanje i poručuje da ljudski život, svi životni križevi i padovi – ipak imaju smisla. Dodao je kako je Isusovo uskrsnuće garancija i našega uskrsnuća i da zato u ljudskom životu zadnja riječ nije smrt, nego je to radost uskrsnuća.

Kazao je kako radosna poruka kršćanske svetkovine Uskrsa glasi da čovjek nije stvoren za trulež i ništavilo groba, nego mu Božja ljubav nudi uskrsnu radost u zajedništvu s trojedinim Bogom. Istaknuo je i kako “vjerovati u uskrsnuće, znači gledati dalje od poteškoća i groba”, a da nam vjera u uskrsnuće daje snage za nadilaženje prizemne logike, u kojoj obično tražimo ono što je nama osobno korisnije, lakše, unosnije i bolje.

– Vjera u uskrsnuće daje nam snagu za čestitost, poštenje, istinoljubivost, pravičnost solidarnost, i dobrotu, makar nam se to neće vratiti. Vjera u uskrsnuće me potiče da praštam i da budem veći od tuđe slabosti, i da nikada na vraćam jednakom mjerom, i da nikada ne uzimam sud u svoje ruke, nego da ga uvijek s povjerenjem prepuštam Bogu, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup. Tako se, dodao je, uskrsna preobrazba, koja nas mijenja, od čovjeka vjernika širi na cjelokupnu kozmičku stvarnost.

Nadbiskup Puljić: Nedjelja, dan obiteljskog druženja 

– Svetkovinom Uskrsa slavi se Isusova slavna pobjeda, pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zlobom, istine nad lažima i duha nad materijom, poručio je na misnom slavlju u Katedrali sv. Stošije u Zadru predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Zbog toga Crkva, naglasio je, u zanosu pjeva svetoj žrtvi uskrsnici, slavu dajte krštenici. Govoreći o Velikom Tjednu, rekao je kako smo pratili Isusa na njegovu krvavom putu, a mala skupina Isusovih učenika proživljavala je trenutke tuge i razočaranja.

– Stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Zato je Crkva ljubomorno čuvala svetost dana Gospodnjeg. Jer to je bio dan narodnog veselja, kad se sklapalo ženidbe, krštavalo ili primalo sakrament svete potvrde”, istaknuo je.

A na sam dan oblačilo se i nosilo svečano “misno odijelo” što je stvaralo sklad odnosa vjere i kulture, podsjetio je, uz poruku da svaka nedjelja bude i dan obiteljskog druženja – izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti.

Nadbiskup Uzinić: Pokažimo da je Isus Krist živ

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u propovijedi na uskrsnoj misi u katedrali sv. Vida poručio je vjernicima da su pozvani, kroz zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, dokazati i pokazati sebi i svijetu da je Isus Krist živ. Uzinić je rekao da često svojatamo Isusa, ostavljamo ga na razini svog kršćanskog identiteta i crkvene zajednice, ali da je Isus puno širi, da je “Božje srce veće od našega srca”.

– Mi vjernici nemamo monopol na Krista, naglasio je i nastavio da ponekad primjećuje da se “Krista vidi izvan naših zajednica – po dobru koje neki ljudi čine više negoli u našim zajednicama”. Osobito se čini, dodao je – “kada mi samo govorimo da smo kršćani, a živimo neki drugi sustav vrijednosti”.

Uzinić je kazao da se vjera u uskrsnuće “teško probija”, ali da je važna te da će bez nje svijet ostati samo velika kalvarija, što ne želimo, nego želimo da njegova kalvarija bude obasjana svjetlom uskrsnog jutra. Da bi se to dogodilo, moramo povjerovati, to mora biti nada koja u nama vraća iskonsku radost evanđelja, koju ćemo s radošću navješćivati svima, poručio je. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!