Ivan Đikić, njemački molekularni biolog hrvatskog porijekla, sveprisutan u hrvatskim mainstream medijima, ponovno se proteklih dana, kada su u Hrvatskoj ukinute gotovo sve mjere, javio kako bi nam priuštio novu dozu zastrašivanja. Pandemijski tvrdolinijaši u koje Đikić spada, teško se mogu pomiriti da ovaj virus više nema mjesta u glavnim terminima vijesti te da su mjere skinute u većini europskih zemalja. Pa nas tako Đikić priprema na jesen, kada i se korona obruč opet mogao stegnuti.

Đikić je tijekom posljednje dvije godine u hrvatskim main stream medijima čest gost. I on je poput ostalih stručnjaka, od kojih neki imaju male ili nikakve veze s epidemiologijom, shvatio dobitnu kombinaciju: Što su mu izjave katastrofičnije, to više medijskog prostora dobiva.

Iako je očito da je tvrdi korona narativ pao u vodu, da su covid potvrde bile ništa drugo doli ucjene za cijepljenje s obzirom na to da je prema podacima HZJZ-a u bolnicama više onih koji su primili jednu do tri doze cjepiva od onih koji nisu cijepljeni, Đikić se ponovno javlja kako bi nas upozorio da nema opuštanja.

Dok u hrvatskim skladištima trunu milijuni kupljenih doza cjepiva, uglavnom od kompanije Pfizer čijih je cjepiva daleko najviše naručeno, a Hrvatska se obavezala kupiti još milijune doza, jasno je čemu zastrašivanje i plašenje nekakvim scenarijem najesen, služi.

No, prisjetimo se Đikićevih ranijih kontradiktornih izjava koje je izdvojio portal Infodemija.
‘Naravno, oni koji nisu pozitivni na koronavirus mogu ići raditi, djeca mogu ići u školu; nema potrebe izolirati djecu ako su svi negativni i stigmatizirati ljude koji su inficirani’, kazao je Đikić na početku pandemije.

Đikić o maskama

Tada je imao i prilično ‘kontroverzan’ stav o maskama koje su kasnije postale sveprisutne, a školsku se djecu prisiljavalo da ih satima nose.

‘Korištenje maski ima minimalni efekt na obranu od infekcije virusom. Puno su efikasnije mjere izbjegavanja mjesta s velikim brojem ljudi, izbjegavanje kontakta s ljudima koji su bili u direktnom kontaktu sa zaraženima, važno je držati osobnu higijenu, prati ruke. Osobno, ja ne nosim tu masku i ako bih je nosio, nosio bih je samo kad bih znao da dolazim u kontakt s osobama koje su zaražene pa im želim pomoći ili tako nešto’.

Na fotografiji učenici Osnovne škole Ljubljanica.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

No, već u kolovozu 2020. govori kako su maske pomogle smanjenju širenja virusa.

Samo s mjerama nošenja maski Azija ima jednu trećinu manje zaraženih u odnosu na Europu”, iznosi Đikić podatak i dodaje kako je potrebno povećati i broj testova u ordinacijama opće prakse tako da liječnici mogu brzo prepoznati je li gripa, prehlada ili covid 19.

Đikić: Mladi se ne trebaju bojati koronavirusa

U proljeće 2020. je još prilično realno govorio o virusu. Tvrdio je da će prevladati kolektivni imunitet, da je bolest opasna za stare i imunokompromitirane…Pitao se čak i kakve će posljedice sve ovo ostaviti na psihu mladih.

‘Mladi se ne trebaju bojati koronavirusa. Znanjem i znanosti omogućili smo da se virus može detektirati i liječiti, a pravilnim načinom i kontrolirati… Govoreći o epidemiji, Đikić je rekao kako je izrazito važno iznositi samo provjerene znanstvene činjenice kako bi se mogli poduzimati daljnji koraci u borbi protiv virusa. Važan je kritički stav ljudi. Kazao je i kako su zbog svega što se događa u sklopu epidemije posebno osjetljiva djeca, i to prije svih onda od 10 do 15 godina. – Naša je obveza da djeci osiguramo sigurne škole i normalno obrazovanje. Ako to ne napravimo, sigurno će biti posljedica po njih. Oni moraju u školi ne samo obrazovati se i odgajati nego je važan i socijalni ambijent, odnosno da se međusobno igraju, kazao je Đikić za Večernji list u rujnu 2020.

Dramatično pismo Plenkoviću

U studenom 2020. Đikić je poslao pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću iako nije ni na koji način službeno involviran u borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj.
Najgore će biti od prosinca do ožujka, pripremite nove mjere‘, piše Đikić Plenkoviću.

No, Đikićeva predviđanja bila su pogrešna. Od prosinca 2020. broj novozaraženih bio je u padu. Do ožujka 2021. broj novozaraženih pao na najniže brojke unazad pet mjeseci, piše Infodemija.

Pogledajte primjer Slovačke. Ona je pokazala kako se na vrijeme i pravilno boriti protiv COVID-19.‘, kaže Đikić krajem 2020. iako se masovno testiranje u Slovačkoj pokazalo potpuno promašenim te je Slovačka u drugom valu bila među najgorim zemljama EU-e.

Đikić u prosincu 2020. potpisuje međunarodni zahtjev za ‘strogom državnom intervencijom’ sve dok nemamo samo 40 slučajeva dnevno.

Cijepljenje djece u Đikićevom fokusu

Đikić se pak u drugoj polovini 2021. fokusirao na cijepljenje. Pa tako 2. srpnja kaže: . Treba cijepiti djecu: ‘Vjerujem da će veći dio cijepljenja biti fokusiran na djecu početkom škole, ako u tom trenutku budemo imali dodatnih podataka koji će otkloniti bilo koji rizik

‘Imate slobodno širenje virusa u populaciji s preko 25 posto pozitivnih, to znači da vam više nitko nije siguran. Ni osobe koje su cijepljene… Neophodno je cijepiti djecu, u dobi od 12 do 15 godina’, rekao je Đikić za N1 u studenom 2021. iako je davno govorio kako virus za djecu nije opasan, a već je i krajem 2021. bilo jasno da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti virus.

Covid potvrde

Đikić 22. studenog hvali covid potvrde‘Nekorektno je i netočno reći da covid-potvrde ne djeluju zato što u nekim zemljama ima velik broj zaraženih. U Hrvatskoj, kad smo imali triput veću incidenciju, nismo imali nikakve mjere. Upravo zbog toga covid-potvrde sad nemaju nikakav učinak. Kad pogledate situaciju u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, koji su naučili svoje lekcije, tamo je procijepljenost 90 posto’.

Samo mjesec, dva nakon toga, kako piše Infodemija, u tim svim navedenim zemljama eksplodirao je broj slučajeva.

Pred Božić kaže: ‘Omikron nije bezopasna varijanta koja dolazi kao ‘poklon za Božić’. No, mjesec dana kasnije omikron za Đikića ipak nije tako strašan.

‘Veći dio populacije će s omikronom steći dodatni prirodni imunitet… slika bolesti COVID-19 nakon infekcije omikronom blaža je nego kod zaraze prijašnjim varijantama istog virusa’.

Početkom ove godine Đikić opet plaši turističkom sezonom i kaže da turisti neće dolaziti tamo gdje je manje od 70 posto cijepljenih iako je prošla turistička sezona u Hrvatskoj bila sjajna unatoč znatno manjem postotku cijepljenih.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!