Trokatnica preko puta ivanečke osnovne škole na uskrsnu je večer u 22 sata još uvijek bila zabranjena zona pristupa. Nakon što se u jednom od stanova odigralo ubojstvo i samoubojstvo, policija je i u večernjim satima bila na mjestu tragedije. Policijska uprava varaždinska potvrdila je u nedjelju poslijepodne da su oboje stradalih bili njihovi policijski djelatnici, piše Jutarnji list.

Jutarnji saznaje da se radi o Jurici B. iz Lepoglave (30) i Ivani B. (45) iz Bednje.

Ivana je u policiju došla krajem devedesetih godina, prije tragedije je radila u graničnoj policiji, a Jurica je bio interventni policajac u PU Varaždinskoj. Oboje su, kažu njihovi kolege koji su vijest dočekali u velikom šoku, bili uzorni policajci i nitko nije znao da među njima ima problema.

Jurica je sudjelovao 2017. godine na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017.“, održanome u Kninu. Radi se o natjecanju na kojemu sudionici pokazuju svoju spremnost, znanje i vojničke vještine kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

Bio mu je to drugi nastup na tom natjecanju i u konkurenciji među 150 natjecatelja iz dvanaest partnerskih i savezničkih zemalja te MUP-a RH završio ga je na 22. mjestu. U kategoriji pripadnika MUP-a, bio je sedmi.

Njih su dvoje zajedno živjeli u stanu, mjestu zločina, u kojemu je Jurica jednim hicem iz neposredne blizine ubio Ivanu, a potom drugim hicem sebi oduzeo život.

Događaj je prijavio njihov susjed, kad je u 13.30 sati čuo dva pucnja iz vatrenog oružja.

Ovim se ubojstvom nastavlja krvavi niz stradavanja žena, femicida, od strane njihovih partnera.

U 2021. godini u 14 od 30 zabilježenih ubojstava žrtve su bile žene, a 11 ih je ubila bliska osoba. Tijekom 2016. u Hrvatskoj je ubijeno 20 žena, od kojih je 15 ubila bliska osoba. Pad ubojstava slijedio je 2017. i 2018. No, od 2019. ubojstva žena ponovno su u porastu. U 2020. godini ubijeno je 19 žena, od kojih su 14 ubile bliske osobe.

Samo u prva dva mjeseca ove godine ubijene su tri žene.

O ubojstvu i samoubojstvu dvoje svojih djelatnika, izjavu je dao i načelnik PU varaždinske, Predrag Benčić,

– Ovo je događaj koji u povijesti Policijske uprave varaždinske nije bio zabilježen i sve nas je šokirao, sve radne kolege. Takav događaj se ne pamti na području naše uprave. Uz stalnu edukaciju policijskih službenika koje provodimo i liječničke preglede, dogodilo se ono što smo najmanje htjeli.

Izvor: Slobodna Dalmacija

error: Content is protected !!