“Vatrene” blagdane imaju makarski vatrogasci, budući da su izbila čak dva požara na njihovom području.

Vatra na padinama Rilića, istočnog, nižeg nastavka biokovskog masiva, planula je iznad Živogošća u nedjelju nešto iza 18 sati, dok je oganj zahvatio i područje planine iznad Makarske nekoliko minuta iza ponoći, u prvom satu Uskrsnog ponedjeljka.

Gasitelji su uspjeli anulirati opasnost od vatre za naselja, ali vatrena stihija guta nisko raslinje, maslinike i borovu šumu. I sve raspoložive snage iz cijele Splitsko-dalmatinske županije su na terenu, uz nadu kako će refuli bure opasti tijekom današnjeg dana, kako bi im u pomoć “priskočile” i zračne snage.

– Imamo dva odvojena požara, jučerašnji iznad Živogošća s kojim smo se borili cijelu noć i sada kroz jutro. Uspjeli smo sanirati donji dio vatrene stihije, držimo sve pod kontrolom, dok se vatra tjerana burom pela prema liticama, dosta je sada visoko.

Tinja na nekim od područja gore u brdu – s terena nam javlja Mario Čović, zapovjednik vatrogasnog operativnog područja Makarska, koji “dirigira” operacijom gašenja na oba požara i cijelu noć je na terenu kao i više od stotinjak hrabrih gasitelja, koji su nedjelju večer proveli na požarištu iznad Živogošća, te nastavili na vatrenom terenu iznad Makarske, na predjelu Umac.

Prema prvim “grubim” procjenama, u ognju je nestalo od 15 do 20 hektara niskog raslinja, a gašenje cijelog područja i onog visoko u planini, nadaju se vatrogasci kada padne vjetar kada će biti moguće aktivirati kanadere i air-traktore.

– Što se Makarske tiče, gori na području Umac, prema prvim grubim prognozama je zahvaćeno oko 15 hektara, ali ovdje se radi o maslinicima i borovoj šumi.

Širio se sa sjevera prema jugu i doslovno smo ga lovili, da se ne spusti dolje prema trgovačkim centrima, u podnožju Biokova – referira nam noćnu borbu s vatrom zapovjednik Čović, dok su njegove kolege jutro dočekale trudeći se sanirati donji bio požarišta.

Trenutno je na terenu preko 100 vatrogasaca iz brojnih županijskih društava i postrojbi, svi s makarskog primorja, zatim iz Imotskog, Lovreća, Omiša, Solina, Kaštela, Trogira, Sinja… Svi oni nadaju se opadaju bure i mogućnosti pomoći pri gašenju vatre i iz zraka.

Izvor: Slobodna Dalmacija

error: Content is protected !!