Rusi su krenuli u osvajanje Donbasa, regije na istoku Ukrajine, kako bi ostvarili jedan od ključnih ciljeva invazije, stvaranje kopnenog koridora do poluotoka Krima, koji su anektirali još prije osam godina. Time je počela druga faza rata u Ukrajini u kojemu, kako je rekao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Moskva ne namjerava upotrijebiti nuklearno oružje. No Ukrajinci, čije su elitne jedinice ukopane upravo na crti razdvajanja u Donbasu, namjeravaju braniti svaki pedalj svoje zemlje. Istodobno, jedna od najtežih bitaka od početka rata, ona za lučki grad na Azovskom moru, Mariupolj, još nije završena, iako su Rusi grad od pola milijuna stanovnika sravnili sa zemljom. Unatoč još jednom ultimatumu Rusa da se predaju ako žele ostati živi, preostali branitelji Mariupolja, koji se nalaze u čeličani Azovstalj, u kojoj su, prema ukrajinskim izvorima, i stotine civila, odbijaju položiti oružje.

Gotovo cijeli grad pod nadzorom je Rusa, ali Mariupolj još nije pao. Marinci i bataljun Azov oglušili su se na novi ruski ultimatum u kojem se od njih ponovno tražilo da polože oružje. Uz branitelje grada, u čeličani Azovstalj, zaklon su našle i stotine civila.

– Ruski osvajači i njihovi suradnici iz samoproglašenih republika, svjesni su da ovdje ima civila. Svejedno bacaju bombe, gađaju grad svim raspoloživim sredstvima, uključujući i s pomorske brodove. Izvucite nas odavde, molimo vas. Isplakali smo sve suze koje smo imali. Više ne mogu ni plakati, rekao je Denis Prokopenko, zapovjednik pukovnije Azov.

Ispred čeličane Iljič, koja je već nekoliko dana u pobunjeničkim rukama, tijela i spaljeni automobili.

– Ovdje gdje stojimo vodile su se borbe. Snajperisti Azova bili su u pogonu Iljič. Do prije 3, 4 dana nitko nije ovuda prolazio jer smo bili svjesni opasnosti, rekao je Oleg Kirpičjov, stanovnik Mariupolja.

Osvajanjem Mariupolja, Rusi bi dobili kopneni most do anektiranog Krima. Na istoku zemlje raspoređene su nove vojne jedinice, ali i one koje su već sudjelovale u borbama oko Kijeva. Počela je bitka za Donbas.

– Vrlo velik dio ruske vojske sada je uključen u ovu ofenzivu. Bez obzira na to koliko ruskih vojnika dođe, mi ćemo se boriti. Branit ćemo sve što je ukrajinsko, a tuđe nam ne treba, kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Da je rat ušao u novu fazu, potvrđuje i ruski šef diplomacije.

– Cilj operacije na istoku Ukrajine, kao što najavljujemo od samog početka, jest oslobođenje Donecke i Luhanske republike. Na istoku zemlje počinje nova faza naše operacije i siguran sam da će ovo biti vrlo važan trenutak, rekao je Sergej Lavrov.

U novoj ofenzivi na istok, u ruske je ruke pao grad Kremina u Luhanskoj oblasti. Rusi će istok zemlje napadati s bojišnice duge gotovo 500 kilometara. Rusi se hvale da su samo tijekom protekle noći pogodili više od 1200 ciljeva diljem zemlje. Ukrajinski vojnici u rovovima pripremaju se na susret s neprijateljem. 

– Kroče li na naš teritorij, ostat će ovdje zauvijek. Zemlje ima dovoljno da ih sve pokopamo. Čak i da samo prošetaju metar i pol, dobit će što zaslužuju bez ikakvih pitanja, kazao je ukrajinski vojnik.

Ruska nacionalna televizija emitirala je snimku sastanka ministra obrane Sergeja Šojgua i najviših vojnih dužnosnika. Šojgu za kojeg se nagađalo da je teško bolestan, pojavio se nakon medijskog izbivanja i prozvao Zapad.

– SAD i zapadne države koje su pod američkom kontrolom čine sve da produlje specijalnu vojnu operaciju što je više moguće. Sve veći broj stranih isporuka oružja jasno pokazuje njihovu namjeru, da žele režim u Kijevu isprovocirati na borbu do posljednjeg Ukrajinca, rekao je Šojgu.

Prema procjenama američkih službenika, u Donbasu je raspoređeno oko 70 000 ruskih vojnika. Strahuje se da će bitka za istok biti krvavija i dugotrajnija od one koja se vodila na sjeveru zemlje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!