Trend ulaganja i trgovanja najvrijednijim plemenitim metalom na planeti – osmijem – postaje aktualan u regiji.

U prošlosti su se plemeniti metali uglavnom koristili kao valuta, a danas su visokocijenjeni kao ulaganja i industrijska roba. Najnoviji trend u regiji koji se odnosi na ulaganje i trgovanje najvrijednijim plemenitim metalom na planeti trenutno je osmij.

Jedan gram osmija košta 1700 eura, odnosno 30 puta više od iste količine zlata. U Srbiji ga trenutno posjeduju samo tri osobe i nijedna ga ne nosi kao nakit. Svoju ušteđevinu uložili su u ovaj rijetki metal.

Ovaj plemeniti metal u naše krajeve stigao je prije nekoliko godina. Izrađen je od platine, a zatim uz specifičnu obradu dobiva veliku gustoću poput dijamanata. Osmij zbog vrijednosti postaje zanimljiv za ulaganje baš kao zlato i srebro na Balkanu. U Srbiji je trenutno u osnivanju Institut za osmij, koji će se baviti njegovim plasiranjem na srpsko tržište, pišu Nezavisne.

Ljuba Jakić, koji je pionir u trgovini ovim zahvalnim metalom, u izjavi Novostima rekao je da je novi trend ulaganja postao aktualan u svijetu i na Balkanu upravo zbog nedostatka zlata na svjetskim burzama.

“To je novi plemeniti metal iz iste osme grupe periodnog sistema, o njemu se malo zna, na svetskom tržištu je nepunih osam godina, a prodaja je u Europi skočila 500 posto. Zalihe ovog metala na planeti su izuzetno male ili su u usporedbi s njima 2500 puta manje od svetskih zaliha zlata”, rekao je Jakić.

Objašnjava da se trenutno ovaj metal obrađuje samo u jednoj laboratoriji na svijetu, koji se nalazi u Švicarskoj u kompliciranom procesu koji može potrajati mjesecima u kojima se na temperaturama iznad 3.600 stupnjeva prerađuje u prah.

Rude od koje nastaje osmij, platine, najviše ima u Latinskoj Americi i Rusiji.

“Gdje god se pravi platina, kao nusprodukt se pojavljuje sirovi osmij. Kada je sirov, izgleda kao pijesak, neinteresantan potpuno, ali kada se kristalizira u laboratoriji, na izuzetno visokoj temperaturi, iz spužvaste strukture postaju kristali, sitniji ili krupniji, plavičaste boje. Prelijepog, ekskluzivnog izgleda”, kaže Jakić.

Autor koncepta osmija kao investicijskog sredstva je kompanija iz Njemačke. Samo se u Institutu u Njemačkoj formira jedinstvena cijena, prave se komadi proizvoda u obliku diskova, kvadrata, pravokutnika, ili nakita koji otkupljuju predstavnici 30 instituta širom svijeta. Svaki komad ima svoju unikatnu težinu i dimenziju i svi su registrirani u Njemačkoj.

Disk od osmija od 17,5 grama, sada vrijedi više od 30.000, a prošle godine cijena je bila 26.000 eura. Oktagon od 1,2 grama košta oko 3.000 eura.

“Ovaj posao u Srbiji je u povojima, ali će sigurno prerasti u važnu investicijsku temu u budućnosti”, rekao je Jakić.

Pojašnjava da je u devet godina zlato poraslo za 96 posto, odnosno cijena je skočila u prosjeku za 11 posto godišnje.

“U istom periodu osmijje poskupio tri puta više i vrijednost mu je gotovo 300 posto veća. Osim toga, zlata nema dovoljno, sve ga je manje na svijetu. Na isporuku zlata iz Austrije gde su poznate livnice čekamo mjesec dana. U svijetu postoji ukupno oko 60 certificiranih livnica investicijskog zlata, dvostruko više nego prije dva desetljeća. Sve to svedoči o ekspanziji ovog metala kao sredstva ulaganja”, objašnjava Jakić.

Prema riječima stručnjaka, sve više ljudi postaje svjesno da novac gubi vrijednost i da ga treba čuvati u plemenitom metalu, a ne u papiru. Jakić kaže kako je isplativo štedjeti u osmiju, čija vrijednost, za razliku od zlata ili kriptovaluta, nikada nije pala.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!