Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine uputilo je jučer Prijedlog odluke i popratne akte kojima se od Vijeća ministra BiH traži da se osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih općih izbora.

Potvrdio je to danas za Fenu član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar koji je pojasnio da popratni akti znače mišljenje Ministarstva financija i riznice i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara.

– U petak smo dobili akt glavnog tajnika Vijeća ministara Roberta Vidovića za korekciju Prijedloga u nekim tehničkim detaljima i obrazloženje u kojem dijelu smo korigirali prijedlog teksta odluke u skladu s negativnom mišljenjem Ministarstva financija i riznice BiH – dodao je Bakalar.

On kaže da je sve traženo jučer dostavljeno Vijeću ministara te da će se “u skladu s voljom predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije to naći na sjednici koja je zakazana za sutra, 20. travnja”.

Prijedlog te odluke nije na predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji je objavljen na njihovoj službenoj web stranici, ali postoji mogućnost proširenja dnevnog reda na samoj sjednici.

Čekanje usvajanja proračuna stavilo je SIP, napominje Bakalar, u problem za organizaciju općih izbora i donošenje hitne odluke Vijeća ministara bit će pokazatelj ima li ili nema političke volje za organizaciju i provedbu općih izbora 2022. godine na datum 2. listopada kako je propisano Izbornim zakonom BiH.

HMS podsjeća da SIP inzistirao na održavanju Općih izbora iako je dio Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda PFBiH, protuustavan. Također, valja podsjetiti da je Ustavni sud BiH, nakon što PSBIH u propisanom roku nije izmijenio Izborni zakon BiH, iz Izbornog zakona izbrisano protuustavne odredbe. Tako se slobodno može kazati da BiH u ovom trenutku ima invalidan Izborni zakon.

Ta činjenica ne sprječava SIP, koji je također izabran bez poštivanja natječajne procedure te čija je legalnost i legitimnost krajnje upitna, da pokušava provoditi pripreme za održavanje izbora u listopadu kao da se ništa ne događa.

U tome im pomažu neki istaknuti i diplomati zapadnih zemalja akreditirani u BiH koji propagiraju održavanje izbora s protuustavnim Izbornim zakonom.

Također, valja podsjetiti na to da su pregovori o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH propali. Razlog njihove propasti leži u činjenici da su politički predstavnici bošnjačkog naroda, na čelu sa SDA, odbili podržati institucionalne mehanizme koji bi Hrvatima osigurali nesmetan izbor legitimnih političkih predstavnika bez straha od bošnjačkog preglasavanja.

/R. I./HMS/

error: Content is protected !!