Smijenjena glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić oglasila se povodom skorašnjeg intervjua prvog čovjeka VSTV-a Halila Lagumdžije u kojem on navodi da ‘oni koji nisu ništa skrivili nemaju razloga da strahuju od američke crne liste’.

Tadić kao razlog što je smijenjena s pozicije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH navodi da nije htjela predmete protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića prebaciti u nadležnost Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, tužiteljici Tadić SAD su nedavno uvele sankcije, jer je navodno tijekom obavljanja dužnosti glavne državne tužiteljice svojim utjecajem ometala sudske procese.

Osvrćući se na Lagumdžijine riječi kako će se na američkoj crnoj listi naći još neka imena iz bh. pravosuđa, Tadić je, u objavi na Facebooku napisala kako se osjeća zabrinuto za pravosuđe u BiH.

“Samo jedan zna tko je grešan. Ramazan je…Halile jeste li grešni? Tužitelji i suci zašto šutite? Čega se bojite?”, upitala je bivša glavna tužiteljica.

Ova zbivanja povezala je sa svojom smjenom, spominjući razgovore predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

“20. 1. 2021 godine, po ovom pozivu predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV su trebali biti prenijeti na Županijsko tužiteljstvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene. Ostala sam dosljedna. Tužitelji su samostalni u radu. U VSTV-u postoji tonski zapis o ovom sastanku. Sastanak je organizirala tadašnja VD Sanela Gorušinović. Na moj upit gdje su ostali članovi Vijeća priopćeno mi je da su tu oni koji su se zatekli u prostorijama VSTV. Gore navedeni prijedlog stavila bivša članica vijeća Berina Alihodžić. Bio je prisutan i gospodin Kis. Bilo bi dobro da se javno objavi tonski zapis. Uvjerili bi ste se da su tada njegovi stavovi bili potpuno drugačiji. Debevca ipak spasiše. Ja im na tome čestitam. A mene smijeniše svi zajedno s pozicije Glavne tužiteljice”, piše Tadić.

Ponosna je, ističe na svoju smjenu što je dokaz da sam radila profesionalno, nezavisno i stručno. Za predsjednika VSTV-a tvrdi da miješa pravosuđe i religiju, iz razloga što nema dokaza protiv nje. Dodaje kako je gore spomenuti prenos nadležnosti pokušala spriječiti i da je to skupo platila, te poziva stručnu pravosudnu zajednicu da analizira njene navode.

/HMS/

error: Content is protected !!