Doktor Calum Miller jedan je od najpoznatijih britanski zagovaratelja prava na život nerođene djece. Nedavno je dr. Miller objavio rad Legalizacija pobačaja i smrtnosti majki u Etiopiji (Legalization of abortion and maternal mortality in Ethiopia) u Ethiopian Medical Journalu, službenom časopisu Ethiopian Medical Association. Suprotno tvrdnjama zagovaratelja pobačaj koji se zalažu za dekriminalizaciju pobačaja diljem svijeta, istraživanje dr. Millera dokazuje da legalizacija pobačaja nije učinila ništa da spriječi morbiditet i smrtnost od ilegalnog pobačaja, već je zapravo pogoršala problem, piše Lifesitenews.

Evo što dr. Miller kaže na ovu temu.

Što vas je potaknulo da započnete istraživanje o legalizaciji pobačaja?

Prvo sam se zainteresirao za ovu temu jer sam često čuo tvrdnje da zabrana pobačaja neće spasiti nijednu bebu, ali će ubiti žene. Zabrana pobačaja spašava bebe, to je empirijska nepobitna istina. I dalje je uznemiravajuće što žene umiru od ilegalnih pobačaja. Primijetio sam da većina zagovaratelja života ima načelan odgovor – čak i ako žene umru od ilegalnih pobačaja, nerođene bebe su ljudska bića i stoga zaslužuju pravnu zaštitu. To je istina, ali počeo sam primjećivati da prelagano priznajemo empirijske tvrdnje – i zapravo, kako sam počeo više čitati o toj temi, otkrio sam da su gotovo uvijek lažne. Ali vrlo malo znanstvenika je to detaljno proučilo. Stoga sam želio detaljno pogledati suvremeni primjer i vidjeti je li legalni pobačaj ispunio svoja obećanja. Nažalost sve što je postigao bilo je više prekinutih života i više žena hospitaliziranih.

Po Vašem mišljenju, koji su bili najznačajniji zaključci?

Prvi i najjednostavniji zaključak je da legalizacija pobačaja nije smanjila broj žena koje umiru od pobačaja. Zapravo, postoje dokazi da je dovela do toga da više žena umire. To je u skladu s iskustvom gotovo svake druge zemlje. Drugo, legalizacija pobačaja nije čak ni smanjila broj žena koje su napravile ilegalni pobačaj – broj ilegalnih pobačaja se zapravo povećao, dok je broj legalnih pobačaja naglo skočio. Treće, ozbiljnost komplikacija kod žena dramatično se povećala kada je pobačaj legaliziran. Udio žena primljenih na intenzivnu njegu se utrostručio. I sljedećih godina došlo je do daljnjih 50 % povećanja teških komplikacija, a udio žena sa zatajenjem organa učetverostručio se.

Koji dokazi razotkrivaju glavni narativ o pobačaju?

Glavni narativ je da kada legalizirate pobačaj, žene više ne idu na ilegalne pobačaje i ne umiru od njih. To je opasan mit koji šteti ženama. Nekoliko mjeseci nakon što je Argentina legalizirala pobačaj, vodeća zagovornica pobačaja umrla je nakon pobačaja. Njezin je život bio beskrajno važan. Tragedija je što su je drugi zagovornici pobačaja doveli u zabludu propagirajući te mitove. Ono što sam otkrio u ovom istraživanju o stanju u Etiopiji je da – kao i u mnogim zemljama – legalizacija pobačaja ne smanjuje ilegalne pobačaje; osim toga samo povećava legalne pobačaje. Tako dovodi više žena u opasnost. Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa (The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) u Engleskoj, zapravo je sve te mitove razotkrio još 1966. godine. Nažalost, oni i druge organizacije okrenule su se propagiranju te dezinformacije.

Kakva je bila reakcija na Vaše istraživanje o legalizaciji pobačaja?

Još je rano za reći. Prijem je bio pozitivan i znam da neki liječnici u Etiopiji zbog tog istraživanje počinju pažljivo ispitivati dokaze. Ali možda je najvažnije to što još nitko nije doveo u pitanje empirijske tvrdnje. Stoga se nadamo da će ovo pomoći drugim zemljama u razvoju da vode kritičan razgovor o pobačaju utemeljen na dokazima, umjesto da im međunarodne vlasti govore što da rade.

Izvor: narod.hr/Lifesitenews

error: Content is protected !!