Američki senator Chris Murphy koji trenutno boravi u posjeti Bosni i Hercegovini zajedno sa senatoricom Shaheen i senatorom Tillisom gostovao je na CNN-u gdje sa Cristiane Amanpour pored ostalog komentirao i stanje u Bosni i Hercegovini.

Murphy, demokrat, smatra kako je ovo zabrinjavajuće vrijeme za Bosnu i Hercegovinu i da je takva poruka poslana svim političkim liderima u zemlji pogotovo Miloradu Dodiku.

“Ovo je vrlo zabrinjavajuće vrijeme za BiH i znam da je pažnja svijeta trenutno s pravom usmjerena na Ukrajinu, ali kako se Putin vraća da izvede korner, on će tražiti druga mjesta da pokuša ostvariti pobjede. A jedna od njih bi mogla biti i BiH. Danas je krhkije nego što je bilo od rata. Imate srpskog lidera, člana Predsjedništva Milorada Dodika, koji prijeti da će se povući iz koalicijsske vlasti i uspostaviti vlastite srpske institucije koje bi lako mogle dovesti do sukoba koji bi lako mogao dovesti do nasilja. I ova regija bi mogao ponovo biti u ratu”, rekao je za CNN, prenosi N1.

Dodao je da je grupa senatora prenijela snažnu poruku cijelom političkom rukovodstvu.

“Ali ovo nije trenutak da oni samo nabrajaju svoje pritužbe globalnoj zajednici. Ovo je trenutak da sjednu i pronađu put do funkcionalne federalne države ovdje na koju svijet možda danas ne obraća pažnju. Ali brinem se ako stvari nastave kliziti u smjeru koji smo vidjeli u proteklih nekoliko tjedana, da bi cijeli svijet mogao biti fokusiran na ovu regiju da izbije nasilje”, kazao je Murphy.

Na pitanje Amanpour o tome kakve su poruke poslali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Murphy je kazao da je poruka jasna i da kaže da Srbija mora odabrati stranu. Amanpour je također interesiralo i je li moguća usporedba Srbije i Mađarske.

“Znate, Srbija i Mađarska su na različitim mjestima. Mađarska je već u europskom šatoru, Srbija nije, ali teži. I tako je naša poruka predsjedniku Srbije, nekome koga dugo poznajem, također bila jednostavna. Ako zaista želi da bude dio Europe, onda to ne može biti izvan nas, Europa je uvela sankcije Rusiji. Ako nastavi s ovim izvanrednim statusom da igra neutralnost, neće biti poziva iz Europe. Tako da zaista vjerujem da predsjednik Vučić želi da njegovo nasljeđe bude integracija Srbije u Europsku uniju. Naša poruka njemu bila je da je jedini način da se to dogodi zapravo njegovo pridruživanje sankcijama Rusiji. I ne mogu vam reći je li preuzeo neke obveze, ali imali smo zaista dobar iskren dijalog”, kazao je Murphy.

Dio razgovora o Balkanu i Bosni i Hercegovini Amanpour je zaključila riječima da joj je drago da su lideri makar čuli jasno kakav je stav SAD-a o trenutnom stanju.

/HMS/

error: Content is protected !!