Teško je promijeniti stav međunarodne zajednice o Bosni i Hercegovini koji je formiran po “sarajevskom narativu“, pogotovo jer na tome nisu radile prethodne vlade, kazao je u Hrvatskom saboru premijer Andrej Plenković.

Plenković je saborskim zastupnicima predstavio izvješće o sastancima Europskog vijeća, a posebno se osvrnuo na rasprave o Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako je uspjeh što je u tekst Strateškog kompasa na inzistiranje Hrvatske uvrštena rečenica o poštivanju konstitutivnih naroda u BiH.

“O ovoj temi su mogli razgovarati i oni koji su vodili vanjsku politiku prije nas, ali nikada nisu na ovakav način“, kazao je Plenković.

Zastupnici Mosta kritizirali su Plenkovića da nije učinio dovoljno kako bi došlo do izmjene izbornog zakona u BiH koji omogućava preglasavanje malobrojnijih Hrvata u FBiH.

Tako je Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić istaknula da unošenje konstitutivnih naroda u tekst Strateškom kompasa nije uspjeh jer se radi o činjenici koja je dio Ustava BiH pa se “ne možemo diviti onome tko kaže da sunce sja ili da je voda mokra“.

Poručila je i da vlada nije htjela “riskirati“ svoje europske pozicije kako bi osigurala jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, što je i sigurnosno pitanje za Hrvatsku.

/Hina/HMS/

error: Content is protected !!