Rusija je objavila da je testirala interkontinentalni balistički projektil Sarmat, novi dodatak svojem nuklearnom arsenalu, za koji je predsjednik Vladimir Putin rekao da će dati za razmišljanje neprijateljima Moskve. 

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Pljesecka na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

Putin je lansiranje ocijenio uspješnim i nahvalio je novu raketu. 

“Ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo”, rekao je Putin.

“Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju.”

Sarmat je nova teška interkontinentalna balistička raketa, a očekuje se da će Rusija svaku opremiti s deset ili više bojevih glava, prema američkoj Kongresnoj službi za istraživanje.

Projektil se godinama razvijao i njegovo probno lansiranje nije iznenađenje za Zapad, ali se odvilo u vrijeme ekstremne geopolitičke napetosti zbog ruskog rata u Ukrajini.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!