Suan Halilović, Samid Šabanović, Nihad Hukić i Suvad Djedović optuženi za otmicu i svirepo ubojstvo Edina Zejćirovića, pravomoćno su osuđeni na ukupno 110 godina zatvora.

Ovo je odluka nakon žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta za teško ubojstvo, kojem su prethodili otmica te agresivno i bezobzirno mučenje žrtve.

Iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH naveli su da su dokazali navode optužbe nakon čega je prvooptuženom Haliloviću potvrđena je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 36 godina.

“Hukiću i Djedoviću jedinstvene kazne izrečene prvostupanjskom presudom smanjene su za po četiri godine, pa je Hukić pravomoćno osuđen na 28, a Djedović na 26 godina dugotrajnog zatvora. Optuženom Šabanoviću, koji u vrijeme izvršenja kaznenih djela nije imao godine života potrebne za izricanje dugotrajnog zatvora, Apelacijski sud potvrdio je jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina”, navedeno je iz Tužiteljstva.

Optužnicu protiv njih ovo tužiteljstvo podiglo je 8. svibnja 2020. optuživši ih da su 17. studenog 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Kako je navedeno u optužnici, njega je Djedović najprije telefonom pozvao u ugostiteljski objekt Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od 2.000 KM.

“Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, žrtvu su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i šakama udarali po tijelu i glavi, uslijed čega se skotrljao s nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom nastavili su ga udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu. Pošto ga je Djedović izvukao iz vode, žrtvu su nastavili mučiti – Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku”, navodi se optužnici.

Nakon toga su otišli ostavivši bespomoćnu žrtvu da se utopi.

U postupku protiv optuženih utvrđeno je da bi Zejćirović preminuo već uslijed nanesenih ozljeda i u slučaju blagovremene liječničke intervencije. Tijekom suđenja Tužiteljstvo je isticalo da je uslijed brojnosti nanesenih ozljeda Zejćirović trpio jake bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti.

Ukazavši na upornost izvršitelja u počinjenju kaznenog djela i njihovu sigurnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane Halilovića.

“Tužiteljstvo je zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za Halilovića , Hukića i Djedovića. Za Šabanovića koji u vrijeme izvršenja kaznenih djela nije imao 21 godinu života, Tužiteljstvo je zatražilo izricanje zatvorske kazne u visini zakonskog maksimuma od 20 godina. Ocijenivši dokazanim njihovu krivicu, Osnovni sud Distrikta ih je po Kaznenom zakonu Distrikta prvostupanjsko osudio za kaznena djela otmice, počinjeno u sastavu grupe. Po žalbama obrane prvostupanjska presuda izmijenjena je u odluci o kazni Hukiću i Djedoviću smanjenjem za po četiri godine, dok je u slučaju Halilovića i Djedovića prvostupanjska presuda ostala neizmijenjena”, navodi se u priopćenju.

/HMS/

error: Content is protected !!