U ponedjeljak 25. travnja, na dan kada je prije 40 godina na autocesti Niš – Beograd Dinamo saznao da je postao prvak bivše države, tadašnji kapetan Velimir Zajec predstavit će knjigu “Zeko – biografija Velimira Zajeca”.

U ponedjeljak 25. travnja u dvorani kazališta Komedija održat će se svečana promocija knjige “Zeko – biografija Velimira Zajeca”. Uz Zajeca na pozornici će biti njegov trener iz 1982. Miroslav Ćiro Blažević, nogometni kroničar Anton Samovojska te autor knjige Sanjin Španović. Dolazak su potvrdili i brojni igrači generacije 1982., suradnici iz raznih Dinamovih generacija te prijatelji i visoki sportski i društveni dužnosnici.

– Veselim se ovoj večeri na kojoj ćemo se prisjetiti brojnih uspjeha našeg Dinama, vidjeti se s mnogim igračima i prijateljima s kojima dugo nismo i predstaviti ovu knjigu. Pripremljen je zanimljiv program koji će biti svojevrsno putovanje kroz moju igračku, direktorsku i trenersku karijeru s naravno naglaskom na tu 1982. godinu koja je obilježila cijelu moju generaciju i karijeru, kazao je Velimir Zajec.

Promocija knjige

Podsjetimo, 25. travnja 1982. godine Dinamo je na gostovanju u Nišu odigrao lošu utakmicu i izgubio 0-3 od domaćina Radničkog. Autobus s igračima krenuo je poslije utakmice iz Niša u Beograd, u isto vrijeme kada će svoj susret u Osijeku započeti Crvena zvezda. Na kraju je Osijek pobijedio Crvenu zvezdu koja je time izgubila i teoretsku mogućnost da u posljednja dva kola prestigne plave. Dinamo Zagreb postao je prvak.

– Mi smo plakali, svi koji su bili u busu su plakali. Mi smo zapravo tu tekmu u Nišu odvratno odigrali, razvalili su nas. To je bila isto Zvezdina kombinacija, stimulirali su sve. I tu smo se doveli u situaciju kao i generacija 1967., koja je izgubila naslov u zadnja dva kola kada je dobila po tamburi. Srećom Osijek je odradio svoje i ništa se više nije moglo upropastiti. Taj osjećaj u autobusu, ma nitko nije mogao vjerovati, svi se grlimo, plačemo, nazdravljamo, čak smo i se i uspjeli slikati jer je Zvonimir Milčec imao fotoaparat, prisjetio se Zajec u razgovoru za knjigu.

Knjiga “Zeko – biografija Velimira Zajeca” puštena je nedavno u prodaju, a na 480 stranica kroz razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka, autor Sanjin Španović ispričao je Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama već i kao igrača Panathinaikosa, trenera i direktora ta dva kluba te otkrio brojne nepoznate detalje povezane s brojnim hrvatskim i grčkim nogometnim legendama. U knjizi se nalazi i više od 150 fotografija od kojih brojne nikada nisu objavljene. 

U povodu Međunarodnog dana knjige u subotu 23. travnja na Cvjetnom trgu u Caffe baru Boniti od 12 sati organizirano je potpisivanje knjige. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!