Sarajevski profesor zemljopisa Vedran Zubić na svom je profilu na Facebooku detaljno objasnio razloge potresa koji je sinoć zatresao Hercegovinu, ali i dobar dio Hrvatske i drugih susjednih država.

-Ova regija je iznimno trusna. U zoni Veleža, na relaciji Mostar-Nevesinje, postoji izrazita trusna aktivnost. Ovdje se radi o rasjednoj zoni diskontinuiteta i dodira centralnih i vanjskih Dinarida.

Potres je nekih 18 kilometara istočno od Stoca, 9 km sjeverno od Ljubinja i 4 km južno od Berkovića. Dakle, njegov epicentar je u tom zemljopisnom prostoru. Prve informacije kažu da je iznimno “plitak” te da je hipocentar na svega 2 kilometra. U širem kontekstu to je ipak pozitivna vijest s aspekta sekundarnog podrhtavanja litosfere.

Ako pogledate kartu vidjet ćete pojam Dabarsko polje. To je regija poznata kao bila i polja ili kao humine i rudine. Naravno, bila su planine, a sinonim planina su i visoke Humine. Nije rijetka pojava da se brda, pa i ono kod Sarajeva, zove Hum. I humka nam je poznat izraz koji često koristimo.

Ta zona vanjskih Dinarida, a ako gledate na kartu vidjet ćete Velež i Bjelašnicu (ne ona kod Sarajeva), je tektonski puna radijalnih pokreta (vertikala), ali i navlaka. U morfologiji je to poznato kao horst-šarijaži. Ta “navlaka” vanjskih Dinarida izaziva disbalans i trusnu aktivnost. Linija se dalje proteže do sve do Golije i Njegoša u Crnoj Gori.

Južno od Dabarskog polja je nešto niža planina Viduša. Kompletna ta zona je krečnjačka i zbog toga bezvodna. Nama to govori da se radi o krednom izdizanju s dna mora. Taj krečnjak je maritimnog porijekla. Epigeneza (vertikalno izdizanje) Dinarida još traje, a njihovo “gužvanje” i navlačenje je posljedica pokreta Afričke ploče koja se podvlači pod kopno. Taj dio smo davno naučili. Trus je ovdje normalna pojava! – piše Zubić pa objašnjava zanimljivu informaciju o potresu koji su mnogi dobili putem mobitela prije nego su ga osjetili.

– Trus je val koji se proteže kroz litosferu. Od Sarajeva je to 90 km. A elektromagnetni val je mnogo brži i vi ste dobili informaciju “svjetlosnom brzinom”. Dakle, saznali ste za trus prije stvarnog osjećaja.

Transverzalni val koji se kretao je njihao površinu litosfere i trajao dugo. Vjerojatno vas je na visini dobro ljuljao. To je normalna pojava i ništa neobično. U Hercegovini su bile i štete, a ja se nadam da nema ljudskih žrtava. Trus ima sekundarnu pojavnost, ali kada se već desio onda neka je tako “plitak” i nek nije dubljeg hipocentra. Regresivni trus je uvijek moguć, ali on se ne mora javiti odmah.

Ono što je bitno bez panike, ali svakako u toj zoni boraviti na sigurnom (mislim na Hercegovinu), a nama vječita pouka da moramo imati robne rezerve za ovakve slučajeve i situacije – napisao je Zubić pa naglasio:

– Ne ubija nas trud nego loša gradnja! Znam da čekate utjehu te iz onoga što mogu reći je da je stanje stabilno i da možemo na spavanje! Bez panike – zaključio je.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!