Pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u Sloveniji i budući premijer Robert Golob izjavio je da što prije želi sastaviti novu vladu, te da će razgovore s partnerskim strankama početi ovaj tjedan.

– Očekujem da će pregovori s budućim koalicijskim partnerima početi u utorak, kazao je u u izbornoj noći u razgovoru za slovensku redakciju portala N-1 Golob.

Dodao je da u sastavljanju vlade njegov Pokret sloboda računa na saveznišvo sa socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon, ali i Ljevice (L) Luke Meseca, te da bi u buduću vladu kadrovski želio uključiti i dvije stranke lijevog centra koje u nedjelju nisu prešle izborni prag za dobivanje mandata u novom parlamentu, a riječ je o Listi Marjana Šareca (LMŠ), te Stranci Alenke Bratušek (SAB).

Golob je dodao da mu je cilj stvoriti vladu od ljudi koji su stručni i kvalitetni, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

– Mi nismo klasična stranka nego pokret, pa nemamo stranačku disciplinu niti je mislimo primjenjivati. Pojedince procjenjujemo po stručnosti i znanju i članska iskaznica neće biti uvjet za funkcije, kazao je Golob.

Golob želi novu koaliciju dogovoriti što prije, pa bi vlada s obzirom na predviđene postizborne postupke možda mogla početi djelovati u drugoj polovici svibnja. Do tada tekuće poslove obavlja odlazeća vlada Janeza Janše, čiju je smjenu Golob tijekom političke kampanje navodio kao glavni motiv svog političkog angažiranja zadnjih mjeseci.

Premda je stranačka struktura novog saziva parlamenta već poznata, a Golob bi novu vladu mogao sastaviti već i sa Socijalnim demokratima (SD) kao manjinskim partnerom, on najavljuje razgovore s više političkih aktera, što bi moglo potrajati.

Državno izborno povjerenstvo očekuje da će glasački listići iz inozemstva poštom stići do 3. svibnja, a najkasnije do 10. svibnja moraju biti objavljeni i konačni rezultati izbora.

Nakon toga predsjednik države saziva konstitutivnu sjednicu parlamenta, na kojoj se bira predsjednik parlamenta i uspostavljaju zastupnički klubovi, a slijede i formalne konzultacije političkih čelnika o mandataru za sastav buduće vlade kod predsjednika Boruta Pahora koji dodjeljuje mandat na osnovi uspjeha na izborima.

Parlament poslije toga glasuje o prijedlogu za novog mandatara. Ukoliko je potvrđen većinom glasova, mandatar odnosno novi premijer, predlaže kandidate za ministre u svojoj vladi. Oni najprije moraju dobiti potvrdu matičnih parlamentarnih odbora. Na kraju parlament glasuje o vladi u cjelini.

U slučaju da je većinski potvrđena, ona počinje djelovati s punim ovlastima, s time da moraju biti imovane dvije trećine ministara od ukupnog broja, dok se u slučaju potrebe preostali ministarski kandidati mogu potvrditi u kasnijem postupku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!