Dom naroda parlamenta BiH u utorak će na hitnoj sjednici razmatrati izmjene izbornog zakona koje su u proceduru uputili zastupnici HDZ-a BiH u pokušaju da u zadnji čas prije raspisivanja izbora izmijene pravila koja su do sada u tri navrata omogućila da hrvatski član Predsjedništva BiH postane Željko Komšić.

Četvero od pet zastupnika koliko ih je u klubu Hrvata u Domu naroda, uključujući i sadašnjeg predsjedatelja tog parlamentarnog tijela Dragana Čovića, u raspravu je poslalo prijedlog izmjena izbornog zakona tražeći da se on razmatra po hitnom postupku, odnosno bez mogućih dopuna.

Prijedlog je na tragu modela o kojima su bez konačnog dogovora čelnici hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka intenzivno pregovarali više od devet mjeseci uz sudjelovanje američkih i europskih posrednika.

HDZ BiH sada očekuje da se parlament očituje o prijedlogu po kojemu bi se bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH birali sa dvije odvojene liste.

Pobjednik s popisa bošnjačkih kandidata bio bi onaj koji dobije opću većinu glasova, dok bi se u slučaju hrvatskih kandidata primjenjivao kompliciraniji model po kojemu bi za pobjedu bila potrebna većina glasova u najmanje tri od pet županija u kojima Hrvati čine apsolutnu ili razmjernu većinu.

Ako se tako ne bi došlo do pobjednika, on bi se određivao po najvećem broju glasova iz dvije od pet županija, a ukoliko ni onda ne bi bilo pobjednika hrvatskim članom Predsjedništva postao bi kandidat koji dobije većinu glasova iz samo jedne od ovih pet županija.

Na sličan bi se način kroz sustav kvota dodijeljenih županijama delegirali i zastupnici u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

U izboru srpskog člana Predsjedništva BiH ne bi se mijenjalo ništa jer bi o njemu i dalje odličivali birači s područja Republike Srpske većinom svojih glasova.

Ukoliko prijedlozi HDZ-a za izmjene izbornog zakona dobiju potporu u Domu naroda, njih još mora natpolovičnom većinom potvrditii Zastupnički dom.

Redovita sjednica zakazana je za srijedu pa teorijski još postoji mogućnost da se izborni zakon izmijeni prije nego što Središnje izborno povjerenstvo (SIP) 4. svibnja, kako je ranije najavljeno, donese odluku o raspisivanju izbora za 2. listopada koji bi se proveli po postojećim pravilima.

No konačni ishod ovisit će o stajalištima bošnjačkih i građanskih stranaka jer bez njihovih zastupnika u Zastupničkom domu nije moguće izglasati izmjene.

Te su stranke pak Zastupničkom domu uputile na razmatranje svoj prijedlog izmjena izbornog zakona koji je usmjeren isključivo na tehnička poboljšanja, odnosno osiguranje integrireta izbornog procesa. O tom će se prijedlogu raspravljati na sjednici zakazanoj za 27. travnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!