Visoki upravni sud odlučio je o privremenoj obustavi revidirane mjere koju je 9. prosinca većinom glasova na prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića donijela Skupština grada Zagreba. 

U 9 ujutro započelo je ročište, odluka je donesena brzo, javila je HTV-ova novinarka Lucija Judnić.

Prema revidiranoj mjeri, od 1. svibnja roditelji odgojitelji trebali su umjesto 4850 kuna primati 1000 kuna mjesečno, a najmlađe dijete koje je prije izlazilo iz mjere s 15 godina, trebalo je izlaziti sa sedam. Nakon te odluke suda ta se mjera privremeno obustavlja.

Ivica Lovrić, bivši pročelnik, istaknuo je da se za 5800 roditelja odgojitelja ništa ne mijenja.

Odvjetnica koja je zastupala roditelje odgojitelje rekla je da su podnesena 342 podneska građana i udruga roditelja odgojitelja.

U obrazloženju presude sutkinja je rekla kako je prihvatila sve razloge zašto se mjera treba privremeno obustaviti, među ostalim i da će velikom broju korisnika to stvoriti veliku štetu, ekonomsku i psihičku, ali i da je to jako složen postupak te da će, ovisno o tome, biti donesena odluka. U 11 sati ispred Gradskog poglavarstva obratit će se predstavnici roditelja odgojitelja i udruga.

Lovrić je ponovio da je ta odluka neetična i štetna za građane grada Zagreba i protuzakonita. Radostan je zbog odluke Visokog pravnog suda i smatra da će to donijeti mir u 6000 zagrebačkih obitelji s 21.000 djece, ukupno oko 30.000 Zagrepčana.

Markić: Jako smo sretni

– Jako smo sretni da je Visoki upravni sud prihvatio prijedlog udruge U ime obitelji, Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i Građanske inicijative Djeca su budućnost da obustavi primjenu odluke gradonačelnika Tomaševića kojom de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za preko 5.800 obitelji koje se brinu za više od 20.000 djece i više od 6.000 djece vrtićke dobi. Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost u pristupu ovoj temi koju Grad Zagreb nažalost nije pokazao. Rekao je da ove obitelji, koje je grad Zagreb pozvao da uđu u mjeru roditelj-odgojitelj, od kojih je 50 posto, u ovih 5 godina dobilo još barem jedno dijete, da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obaveza i poštivanje zakona. Ova mjera znači da će obitelji nastaviti dobivati svoje prihode na koje su računale, sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu da se ocijeni je li odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj u skladu sa Zakonom, rekla je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić na konferenciji za medije ispred Gradske uprave.

Odluku Visokoga upravnog suda komentirala je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec.

– Prije svega kao jedna demografska mjera, statistike pokazuju da od 2016., kada je uvedena, do 2020. broj živorođene djece u Zagrebu je pao, tako da smo argumentirali da svoj temeljni cilj mjera ne postiže. Drugo, izuzetno važno – od 2016. do 2021. na mjeru je utrošeno 1,8 milijardi kuna. To je doista velik iznos za bilo koji proračun, istaknula je Dolenec.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!