U gradiću Corteu na sjeveru Korzike, 84 km sjeveroistočno od Ajaccia i 70 km jugozapadno od Bastié, u nedjelju će započeti jubilarno. 40. izdanje šahovskog Mitropa kupa u muškoj te 18. izdanje u ženskoj konkurenciji.

Povijest Mitropa kupa, tradicionalnog momčadskog natjecanja srednjoeuropskih zemalja počela je u Innsbrucku 1976., a do danas je održano 39 turnira. Na 27 od njih sudjelovalo je 36 hrvatskih šahista.

Čak dvadesetdevetorica osvajala su odličja, a najuspješniji je bio splitski velemajstor Ante Šarić s četiri zlatne, jednom srebrnom i jednom brončanom medaljom. Zagrepčanin Davorin Kuljašević je osvojio tri zlatne, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju, a Riječanin Marin Bosiočić tri zlatne i dvije brončane medalje.

Na Korzici neće biti naše reprezentacije zbog nekoliko razloga. Ne samo zbog smanjenog interesa potencijalnih reprezentativaca za natjecanje u “zabiti” i poslovično slaboj reputaciji francuskih organizatora, nego i zbog degradacije natjecanja uvrštavanjem vrlo slabe otočke selekcije među srednjoeuropske reprezentacije.

Inspirirano momčadskim natjecanjem šahista, ekipno natjecanje šahistica u Mitropa kupu startalo je tek 2002., a od Steinbrunna 2005. održava se zajedno s natjecanjem u muškoj konkurenciji.

Na dosadašnjih 17 turnira hrvatske šahistice sudjelovale su 14 puta, a najveći uspjeh zabilježile su u Radencima 2019. kad su osvojile zlatnu medalju. U Brnu 2006. i Balatonszarzu 2017. osvojile su broncu. Riječanka Ena Cvitan osvojila je jedno zlato i jednu broncu, a Mirjana Medić, Mihaela Blažeka i Noemi Špiranec po jedno zlato.

Najuspješnije u povijesti bile su talijanske šahistkinje s pet zlatnih, dvije srebrne i četiri brončana odličja, Slovenija je osvojila četiri zlatna i četiri srebrna odličja, a Njemačka tri zlatna, pet srebrnih i dva brončana odličja.

Na Korzici će se natjecati 10 reprezentacija, a Hrvatsku će predstavljati Ena Cvitan, Mirjana Medić, Ana Berke, Anamarija Radiković i Patricija Vujnović. Najveći “papirnati” favoriti su Italija s prosječnim rejtingom od 2296 bodova, Francuska (2283) i Slovenija (2253), a Hrvatska (2171) je na startu rangirana kao šesta ekipa prvenstva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!