Grad Rijeka, Europski grad sporta 2022. dobio je čast biti domaćin otvorenja najveće amaterske sportske manifestacije u Europi. Svečano otvorenje 26. Sportskih igara mladih održano je Korzu.

Okupljene je najprije pozdravio osnivač i predsjednik Igara Zdravko Marić te se zahvalio svim pokroviteljima koji omogućuju da svi programi i natjecanja Igara budu u potpunosti besplatni za sve sudionike. 

– Draga djeco, Igre su postale ovako veliki projekt upravo zahvaljujući vama. Ovim putem se još jednom moram zahvaliti Vladi Republici Hrvatske i gradonačelniku Rijeke što su prepoznali koliko su Igre važan projekt. Korzo danas izgleda predivno, tim više što je Rijeka ove godine Europski grad sporta, istaknuo je Marić.

Na Korzu se okupilo više od 2 tisuće djece i mladih koji su sudjelovali u sportskim natjecanjima i animacijama.

– Rijeka ove godine nosi titulu Europski grad sporta što je potvrda dosadašnje sportske orijentacije Rijeke, dobre sportske infrastrukture koja osigurava uvjete za bavljenje sportom i to osobito kad su djeca i mladi u pitanju. Sport i bavljenje sportskim aktivnostima iznimno je važan segment u razvoju svakog djeteta, a Plazma Sportske igre mladih već dugi niz godina upravo to promoviraju i zbog toga mi je drago što smo domaćini ove važne sportske manifestacije, istaknuo je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Plamen Sportskih igara mladih donijela je Lucija Grozdanić, članica ženske rukometne reprezentacije iz ŽRK Zamet, u pratnji mladih riječkih sportaša. Paljenjem plamena Igre su svečano otvorene.

– Ministarstvo turizma i sporta podupire ovakve sportske manifestacije jer upravo to doprinosi našem glavnom strateškom cilju, a to je da se uključi što veći broj djece u sport i izrazito mi je drago što je kroz Sportske igre mladih, do sada, bilo uključeno preko dva i pol milijuna djece, izjavila je ministrica Turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Posebne pozdrave okupljenima su uputili mnogobrojni vrhunski sportaši, ambasadori Sportskih igara mladih, predvođeni Lukom Modrićem, Edinom Džekom i Domagojem Duvnjakom.

Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova.

Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!