Izaslanici Doma naroda parlamenta BiH na predstojećoj sjednici 16. svibnja ponovo će razmatrati izmjene Zakona o PDV-u kojima se uvodi diferencirana stopa PDV-a, međutim s obzirom na raniji zaključak NS RS i uložene amandmane, izmjene će morati na usuglašavanje, što će sasvim sigurno iskomplicirati proceduru i odužiti njegovo konačno stupanje na snagu.

Osim toga, pred izaslanicima će se naći i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po skraćenom postupku. Kako Kolegij nije postigao suglasnost, i ovaj zakon morat će u redovnu proceduru usvajanja.

“Na prošloj sjednici Doma naroda pao je samo hitni postupak. Ako postoji dobra volja, ni sada nije kasno, posebno kada se radi o akcizama. Jeste komplicirana izmjena Zakona o PDV-u i uvođenje tri stope, međutim ukidanje akciza na naftu i naftne derivate lako je provesti”, rekla je Mira Pekić, zastupnica PDP-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH, dodajući da s obzirom na ozbiljnost situacije, incijative koje su u proceduri ne smiju se pretvoriti u predizborni trik i obećanje.

Inače, izmjene Zakona o PDV-u u prvom čitanju prošle su i Zastupnički i Dom naroda, a njima se predviđa uvođenje tri stope PDV-a i to pet, 17 i 22 posto. Nakon što je taj zakon usvojen, uslijedio je i zaključak Narodne skupštine Republike Srpske, koja je predložila da se u proceduru upute izmjene na način da stope budu nula, 17 i 22 posto, tako da će u drugom čitanju zakon biti usvojen s amandmanima, a s obzirom na to da neće biti usvojen u istom tekstu u prvom i drugom čitanju, nužno je njegovo usuglašavanje.

“Po zaključku Narodne skupštine Republike Srpske predložila sam amandmane i vidjet ćemo kako će to sve proći u ponedjeljak. Nadam se da će biti usvojeni i onda zakon ide na usuglašavanje, a koliko će to trajati, u zemlji u kojoj se ništa ne zna, to nitko ne može reći”, rekla je Dušanka Majkić, izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH.

Kod izmjena Zakona o akcizama situacija je drugačija. Izaslanici Doma naroda parlamenta BiH odbili su hitan postupak kada je riječ o ovom zakonu i on će ići u redovnu proceduru, tako da će se o njemu razgovarati na nekoj od idućih sjednica. Njime se u biti ukida akciza na naftu i naftne derivati i cijene goriva na crpkama trebale bi biti niže između 35 i 40 feninga, ovisno od vrste goriva.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!