Mladi su budućnost Europske unije – rečeno je na okruglom stolu „Europska godina mladih“, koji je u povodu obilježavanja Dana Europe i 72. obljetnice povijesne Schumanove deklaracije održan danas u Sarajevu.

Skup je organizirao Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u suradnji s Mladeži HDZ-a BiH i Političkom akademijom HDZ-a BiH.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Lidija Bradara je u izjavi prije početka ovog skupa kazala da će biti zanimljiv i sadržajan okrugli sto na kojem će mladi imati priliku razgovarati s predstavnicima Direkcije za evropske integracije, Erasmus programa, te s onima koji se bave projektima Evropske unije u BiH.

– Drago mi je da možemo danas poslati poruku da su mladi budućnost Europske unije, a tako i BiH – kazala je Bradara.

Predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončar je kazao da su institucije EU u ovoj godini u središte svih svojih politika postavile mlade ljude, s ciljem da se politike prema mladima i politike za mlade uvrste u fokus svih onih politika koje provodi EU.    

Dodao je da će mladi imati priliku razgovarati s predstavnicima najviših državnih institucija o važnosti pristupanja Bosne i Hercegovine Eurpskoj uniji, ali isto tako i mobilnosti mladih kroz Erasmus + program, kao i o mogućnostima apliciranja na predpristupne fondove sa nižih razina vlasti u BiH.

– Vjerujem da svako od nas kao mlada osoba, da svako od nas ko živi u BiH je svjestan toga da danas, više nego ikada, mi smo pozvani sa željom i opredjeljenjem da u Europi sačuvamo mir, međusobno uvažavanje, što su uistinu i europske vrijednosti i europska načela – naveo je Lončar.

Naglasio je da 9. maja, kao Dana Europe, sjećanja na Šumanovu deklaraciju, „mi Hrvati želimo ukazati i na to da ukidanje ljudskih i ustavnih prava jednom narodu ili jednoj zajednici nikako nisu europske vrijednosti i nikada neće biti“.

– Ciljevi su da uključimo mlade i politike prema mladima u sve politike i da mladi budu u prilici da donose odluke. Kako Europa, tako i BiH, za bolju budućnost treba pomoć mladih i stručnih ljudi – kazao je Lončar.   

Direktor Erasmus + programa u BiH Suad Muhibić je kazao da mu je zadovoljstvo predstaviti jedan europski program, koji je „najvažniji program EU u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta“.

Napomenuo je da je to program koji postoji više od 30 godina i „puno je više od programa, to je program koji ujedinjuje Europu, ujedinjuje visokoškolske institucije, mlade, studente, profesore širom svijeta“.

Kaže da je program otvoren za države iz cijelog svijeta.

– BiH učestvuje u ovom programu već niz godina i ponosni smo što imamo tu mogućnost, što naši mladi studenti, profesori i svi drugi imaju mogućnost da kroz ovaj program steknu nova znanja, upoznaju nove kolege. Univerziteti se međusobno umrežavaju, mladi se umrežavaju i to je velika perspektiva, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da smjer kojim se mi krećemo je Europska unija. Učimo o europskim vrijednostima, stičemo potrebne vještine i znanje. Onog dana kad postanemo članica EU imat ćemo ljude koji će biti sposobni da predstavljaju našu državu u najboljem svjetlu – zaključio je Muhibić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!