Saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće trajala je do četiri sata ujutro u petak, te su zastupnici o njoj raspravljali gotovo devet sati. Prijedlog zakona ne podržava desna oporba obrazlažući da negira pravo na život nerođene djece, dok je HDZ poručio da ga neće podržati jer je prijedlog “nedorečen i nekvalitetan”, javlja N1.

Prijedlog je podržala cijela lijevo-liberalna oporba.

Zastupnici o prijedlogu zakona

Nezavisna Marijana Petir (Klub HDZ-a) predlagatelja je prozvala da “pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život”.

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipe Mlinarić upitao je koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) rekla je kako je prijedlog zakona pamflet za javno prepucavanje i parazitiranje na osjetljivoj društvenoj temi.

Kako smo pisali, SDP je predao 30 potpisa potrebnih da se ovog tjedna u Saboru otvori rasprava o zakonu o pobačaju koji je Vlada po odluci Ustavnog suda trebala predložiti prije tri godine. Ideju da se usmrćivanje djece plaća novcem svih građana podržali su i zastupnici Možemo, Socijaldemokrata, Centra, GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte.

Što su zatražili?

Prema aktualnom zakonu iz 70-ih godina prošlog stoljeća, pobačaj je moguće obaviti do 10. tjedna gestacijske dobi nerođenog djeteta, a lijeva oporba želi tu granicu pomaknuti na 12. tjedana.

Traže i da troškove pobačaja i sterilizacije u potpunosti pokriva HZZO.

Iako u svom obrazloženju priznaju institut priziva savjesti za koji pišu da “proizlazi iz prava na slobodu savjesti koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije UN-a o pravima čovjeka iz 1948. godine i kao i člankom 40. Ustava Republike Hrvatske kojim se jamči sloboda savjesti i vjeroispovijedi te sloboda javnog očitovanja vjere ili drugog uvjerenja”, traže da se napravi odredba koja “jasno propisuje u kojim ustanovama (opće bolnice, kliničke bolnice, klinički bolnički centri i privatni liječnici) se može izvršiti zahvat i na koji način, dakle obvezno dostupnost i kirurškog i medikamentoznog zahvata”. Traže i obavezu rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama, “kako
bi usluga bila dostupna i pravovremena u svim ustanovama”.

Oporba traži i da maloljetnice koje su navršile 16 godina pobačaj mogu napraviti bez suglasnosti roditelja. Uveli bi i odredbu koja se odnosi na osobe s invaliditetom, tj. lišene poslovne sposobnosti i “njihovo pravo odlučivanja o prekidu trudnoće”, a traže i besplatnu kontracepciju.

Tko su zastupnici koji guraju liberalniji “zakon o pobačaju”?

Svoj su potpis, prema podacima koje nam je ustupio Hrvatski sabor dali: SDP-ovci Peđa Grbin, Sabina Glasovac, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Mirela Ahmetović, Boška Ban Vlahek, , Barbara Antolić Vupora, Mišel Jakšić, Andreja Marić, Martina Vlašić Iljkić i Boris Lalovac.

Popisali su i Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec, Domagoj Hajduković, Željko Pavić, Zvane Brumnić, Davor Bernardić, Katica Glamuzina, Irena Šimunić, Matko Kuzmanić, Davorko Vidović i Franko Vidović.

Potpisao je i HSS-ovac Krešo Beljak te njegova kolegica Katarina Peović iz Radničke fronte s kojom je u istom zastupničkom klubu.

Potpisali su i Emil Daus iz IDS-aDalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Marijana Puljak (Centar) te ekipa ‘zeleno-lijevog bloka‘: Urša Raukar Gamulin, Ivana Kekin, Vilim Matula, Bojan Glavašević.

Grbin o slučaju Čavajda

“Imamo opću društvenu krizu koja se odražava u tome da ova država svojim građanima nije u stanju pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. I to je kulminiralo s ovim ružnim i tužnim slučajem pobačaja kojeg zadnjih nekoliko dana pratimo u medijima, gdje imamo zakon koji je ovu situaciju regulirao. A oni koji bi ga trebali primjenjivati u praksi, koji bi trebali pomoći jednoj ženi i njenoj obitelji, to naprosto ne žele. I imamo Vladu koja već pet godina ignorira odluku Ustavnog suda vezanu za zakon o pobačaju”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“I upravo zato smo predali potpise kojima ćemo osigurati da, kada već ova Vlada nije u stanju, u saborsku proceduru uputimo prijedlog koji bi ovo područje trebalo bolje regulirati. O tome ćemo raspravljati, bez obzira na to što se Vlada niti sada nakon godinu i pol kao ni u prošlom sazivu nije udostojila odgovoriti i očitovati na prijedlog zakona koji je upućen u proceduru”, rekao je.

Izjavio je također da će netko iz vladajuće većine morati “smoći hrabrosti i izaći pred govornicu” i objasniti zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda i zašto se ženama u Hrvatskoj, kako on tvrdi, ne jamči onaj stupanj zdravstvene zaštite i sigurnosti koje bi u 21. stoljeću morale imati.

Bačić: Svjesni smo da se dio građana neće složiti

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je: “Mi smo zbog toga svjesni da će u jednom dijelu naših birača i građana to biti prihvaćeno s nezadovoljstvom, da se dio građana neće složiti, ali mi smo toga svjesni i za sada još nismo išli u raspravu. Meritum i postupanje Hrvatske kao države prema prekidu trudnoće ništa se neće promijeniti ni novim zakonom.

Da je postojeći neustavan, onda bi naše postupanje po odluci Ustavnog suda bilo neprihvatljivo, u ovom trenutku nije isto do kraja prihvatljivo, ali bitno je da je u meritumu, postupanju, Hrvatska na razini država Europske unije koje nemaju ni najliberalniji ni najrestriktivniji zakon, mi smo u nekakvoj sredini koja mislim da i ocrtava profil demokratske države.”

Izvor: narod.hr/N1

error: Content is protected !!