Promoskovski ratni dopisnik i Putinov propagandist Aleksandr Sladkov šokirao je rusku javnost izjavama u videu koji je objavljen i na ruskim društvenim mrežama. Rekao je kako se Rusija bori da ostvari značajne vojne dobitke u Donbasu.

Sladkov promijenio ton – Ruska vojska ne može istisnuti Ukrajince

Istaknuo je da je tzv. specijalna vojna operacija Vladimira Putina ‘besramno neodlučna’. Kao i da Rusi ‘ne mogu istisnuti ukrajinske snage’, te da ruska vojska ‘čini podvig od nečega što bi trebalo biti rutinsko’, piše raport.ba

Sladkov, novinar ruskog državnog TV kanala Rusija-1, u prošlosti je pratio Putinove snage u cilju stvaranja prokremljovske vojne propagande. Ovoga puta je potpuno promijenio ton.

Sladkov je na početku snimke propagandistički osudio ‘ološe iz ukrajinskih oružanih snaga’ za koje je tvrdio da su odgovorni za granatiranje četvrti Leninski u Donjecku, gdje je snimao video. U granatiranju su poginuli žena i 16-godišnji dječak, tvrdi Sladkov.

‘Znate zašto se ovi napadi događaju?’ upitao je retorički i nastavio:

‘Ne možemo istisnuti ukrajinske snage iz grada. Ne možemo ih izbaciti. Jer… ne znam. Ne bismo trebali kritizirati, ali… napadamo omjerom jedan prema jedan, njihova sela i njihove uporišta… jedan naprema jedan. Pravimo podvig od nečega što bi trebalo biti rutinsko. Njihove snage stalno dolaze, ne možemo ostvariti napredak.’

Greškom nazvato tzv. ‘specijalnu operaciju’ – ratom

‘Razumijem da je teško govoriti o ovome, ali neka budala to mora objaviti! Čak i ako sam to danas ja’, rekao je sugeriravši da ruske snage nisu uspjele okružiti ukrajinske snage.

Rekao je da unatoč nedostatku napretka ruske vojske, moral ‘ne pada’. Bilo je to prije nego što je slučajno nazvao napad Moskve na Ukrajinu ratom. No brzo se ispravio nazvavši rat i napad Rusije na Ukrajinu – ‘specijalnom operacijom’.

‘Moral se ne smanjuje, pozitivan je i spremni smo za borbu! Idemo naprijed, jurišamo, čak i oni koji tiho kažu mi prilično neodlučni u ovom ratu… ovaj… specijalnoj operaciji. Čak i oni idu naprijed, počinju osjećati da mogu pobijediti, ali… Ne znam kakav je to sportski pristup kada se drži ovakva proporcija – ne daj Bože da bi više vojnika napalo neprijatelja! Ubili su ženu i 16-godišnjeg dječaka. Tako je to’, rekao je završavajući video.

Na kraju je rekao da ruski napori u Donbasu nisu postigli značajan napredak posljednjih dana, te da se i dalje suočavaju s jakim otporom ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, Putin je u ponedjeljak obilježio najveći domoljubni praznik svoje zemlje Dan pobjede. Ali bez velikog novog uspjeha na bojnom polju u Ukrajini kojim bi se mogao pohvaliti.

Izvor: narod.hr/raport.ba

error: Content is protected !!