Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio je zaključak na hitnoj sjednici Doma naroda parlamenta BiH da Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice BiH sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Središnjem izbornom povjerenstvu za provođenje općih izbora u iznosu od 12,5 milijuna KM i Vijeću ministra BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati.

Dušanka Majkić, izaslanica iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH rekla je da je pitanje može li Dom naroda Parlamenta BiH narediti Vijeću ministara BiH da donese takvu odluku, istovremeno naglašavajući da pokušava sama sebi objasniti zašto se danas održava hitna sjednica Doma naroda parlamenta BIH, prenose Nezavisne novine.

“Da je ovolika koncentracija bila da se donese proračun BiH, mi bismo ga danas imali”, rekla je Majkić, dodajući da su se u prethodnom periodu Bošnjaci fokusirali na Izborni zakon BiH, odnosno da se on ne promijeni te da sada sve dolazi na naplatu.

Također, istaknula je da je ključno donijeti proračun i da je to jedini redovni postupak, istovremeno naglašavajući da SIP traži 12,5 milijuna KM, ali da se ne zna struktura troškova svega toga.

“Nikada ni mnogo manje stavke nisu mogle proći da se odrede onako od ruke. Struktura bi morala biti negdje predstavljena”, rekla je Majkić.

Ona je istaknula i da dva od tri naroda ne vjeruje SIP-u BiH, navodeći da to ne treba čuditi jer Suad Arnautović, predsjednik SIP-a, izađe i kaže da će zabraniti kandidiranje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, predsjednicima SNSD-a i HDZ-a.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA rekao je da sve što se radi u BiH u posljednje četiri godine kreirano je u kuhinji dvije stranke.

“Neće se postići ciljevi. Nisu Bošnjaci krivi. Krivi smo zato što nismo podržali Izborni zakon koji je predloži HDZ, a podržao ga SNSD, a koji je protuustavan i protuzakonit”, rekao je Izetbegović.

S druge strane Dragan Čović, lider HDZ-a rekao je da Izetbegović izlazi s pamfletima o krivcima te da razumije da je kampanja počela ali da ne može kriviti neko “dvoje” za opstrukcije, istovremeno naglašavajući da ako itko radi opstrukcije u BiH to je stranka Izetbegovića, odnosno SDA.

“Ne koristite govornicu za kampanju koja je počela”, rekao je Čović.

/HMS/

error: Content is protected !!