„Ovo je manifestacija koja objedinjuje kajaking, hiking, biking, trčanje, paragliding, sve one sportove i aktivnosti koje su danas u svijetu turizma jedan novi trend. Ljudi sve više bježe iz vreve i gužve i žele provoditi svoj odmor aktivno u prirodi, na otvorenom, trend je prema zdravom načinu življenja. Mislim da je ovo jedan pravi put kojim smo u Ljubuškom krenuli, brendirati naš grad kao destinaciju aktivnog turizma“, izjavio je danas Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Ljubuški na konferenciji za novinare uoči Ljubuški outdoor festivala.

Na presici u hotelu Bigeste upriličeno je druženje medija s organizatorima, te su novinari imali priliku pitati što sve donosi ovogodišnje izdanje LJOF-a, ali i što ova manifestacija znači za grad Ljubuški.

Kako je rečeno, drugo izdanje LJOF-a u Ljubuški dovodi mnoštvo profesionalaca, ali i rekreativaca. Natjecatelji će imati priliku trčati uz rijeku Trebižat i na taj se način upoznati s prirodnim ljepotama našeg grada, biciklisti će također voziti zanimljivim rutama, uz vodu, ali i po ljubuškim brdima, paraglideri će nadlijetati ljubuškim nebom… Biti će organizirane i manje utrke za djecu uz vodopad Kravica, ali i utrka kajacima, fotoradionice, planinarski izlet, radionice streličarstva…

„Ovo je jedinstven događaj u cijeloj Bosni i Hercegovini, festival kakav na cijelom Balkanu možda jedino imate u Zadru i nigdje više“, istaknuo je Bebek, a prije njega je Nikica Vučić, direktor JP Parkovi d.o.o. Ljubuški zahvalio svima koji i ove godine sudjeluju u organizaciji, ali i koji podupiru LJOF kroz financijsku pomoć i sponzorstva.

„LJOF organiziramo skupa s Gradom Ljubuški, Turističkom zajednicom Grada Ljubuški, Vladom ŽZH, Skupštinom ŽZH, Biciklističkim klubom Ljubuški, Paragliding klubom, Hrvatskim atletskim klubom Ljubuški, GSS-om i Foto klubom Fokus, a partneri su nam Dom zdravlja Ljubuški i Policijska Uprava Ljubuški. Ovom prilikom se želimo svima zahvaliti na trudu i sinergiji zahvaljujući kojoj smo u mogućnosti i ove godine održati LJOF, manifestaciju koja se već svojom prvom izvedbom pokazala kao jedan zanimljiv događaj i koja Ljubuškom donosi jedan novi vid promocije, posebno u outdoor turizmu. LJOF za središnje mjesto održavanja i cilj svih utrka ima vodopad Kravica. Ovaj događaj time donosi promociji vodopada Kravica kao važnog lokaliteta, a također i brendiranju cijelog Ljubuškog…“, istaknuo je Vučić.

Josip Ramljak, tajnik Biciklističkog kluba Ljubuški se osvrnuo na biciklistički dio programa.

 „Ubacili smo i dječje utrke koje će se održati petkom, za taj dio prijave su otvorene i svako dijete se još uvijek može prijaviti. U subotu je trčanje, a u nedjelju kreće naš program, odnosno biciklističke utrke koje se boduju za Premijer ligu BiH. Prošle godine smo imali 140 natjecatelja, ove godine smo digli to na 180. Još stižu neke kasne prijave. Festival je po meni pun pogodak. Ovo je vrhunska promocija za grad Ljubuški i sve ono što se u njemu zbiva. Dođite, uživajte i doživite Ljubuški na najbolji mogući način!“, poručio je Ramljak.

Ivan Šiljeg, tajnik Paragliding kluba ističe kako je njihovo natjecanje na programu u subotu.

„Riječ je o super zanimljivom natjecanju u preciznom slijetanju pod nazivom Kosača. Radi se o slijetanju na metu, što je dosta zanimljivo i atraktivno. Dolaze nam gosti iz cijele BiH, Hrvatske, te Crne Gore. Nadam se da će nas vremenski meteo-uvjeti poslužiti, kod nas je to teže planirati unaprijed zbog samog vjetra. Nadamo se da ćemo imati dobar događaj, spektakl kao što je bio i prošle godine“, rekao je Šiljeg.

Miljenko Dropuljić, pročelnik GSS-a Ljubuški je najavio kako će njihovi članovi čitavo vrijeme osiguravati događaj kako bi sve prošlo u najboljem mogućem redu.

„Mi smo za ovaj festival spremni, drago nam je i čast nam je da se održava u našem Ljubuškom jer je ovo ipak jedan od najvećih događaja u cijeloj BiH. Mi smo prošle godine također osiguravali LJOF, tako da smo za godinu dana iskusniji, spremniji, obučeniji i sposobniji. Naš angažman počinje već u petak kada je na programu utrka kajacima revijalnog karaktera. Iako je utrka revijalna, mi se za nju spremamo kao da je najveća. Naši GSS-ovci koji su obučeni za spašavanje na vodi će sve budno motriti. Ispratiti ćemo ovu utrku s naših 10-tak spašavatelja, a naši medicinari će biti spremni intervenirati“, pojasnio je Dropuljić.

Programom je moderirao Ante Ilić, sportski direktor LJOF-a koji je danas detaljnije predstavio trkački dio programa.

Poslušajte najzanimljivije dijelove presice

Više o LJOF-u pogledajte na https://ljof.ba/

Ivan Herceg / Radio Ljubuški