Predstava „Kako dalje“ koju su danas mladi iz Kluba kulture Libuša izveli u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić, te u Gimnaziji Ljubuški, pobrala je dugotrajan pljesak i pohvale publike, a uspjeh je tim veći ako se zna kako su istu iznijeli mladi glumci od kojih su neki danas prvi put stupili „na kazališne daske“.

U predstavi su glumili Dorotea Nikolić, Sara Jezidžić te Toni Mihaljević, a kako nam kaže predsjednica Kluba kulture Libuša Vesna Rakić, njih troje su i sami dali autorski doprinos ovoj kazališnoj minijaturi koja se bavi vrlo ozbiljnom temom – nasiljem nad ženama.

Kroz glumačke radionice koje su prethodile nastanku ovog komada, mladi Ljubušaci su puno naučili o glumi, ali su i sami davali ideje koje su na kraju „ušle“ u predstavu.

Sam komad, iako kratak, od glumaca je zahtijevao puno vještina, bilo je tu i pjevačkog dijela, svirke, zahtjevne koreografije, a Dorotea, Sara i Toni pokazali da su dorasli zadatku.

Pokretima tijela su dočaravali udarce, ekspresijama lica tugu, strah, tjeskobu…

„Mi smo ovu predstavu osmislili, zajedno s redateljem Seadom Đulićem i Vesnom Rakić, da prikažemo temu o kojoj se ne govori često, a to je nasilje nad ženama“, izjavila je za Radio Ljubuški nakon premijere Dorotea Nikolić koja je bila zadovoljna nakon izvedbe.

Zadovoljstvo nije krila niti njezina kolegica na sceni Sara Jezidžić.

„Bilo je super, nismo očekivali da će publika ovako dobro reagirati, što se tiče same predstave, u pitanju je bitna tema o kojoj trebamo govoriti“, istaknula je Jezidžić.

Toni Mihaljević kojem je pripala uloga negativca u ovoj minijaturi kaže kako predstava tjera na promišljanje.

„Mislim da je generalno problem u bosanskohercegovačkom društvu što se zanemaruje priča o nasilju nad ženama. Nasilnici su praktično svuda oko nas i često to mogu biti istaknute osobe u zajednici i koje žive s maskom na licu, jedno lice pokazuju prema zajednici, a drugo u vlastitoj kući. Kod nas se često to zanemaruje, ljudi kažu „to nije naš posao“, govore da bi se obitelj trebala time pozabaviti i sama to riješiti, a mislim da to nije tako, ako društvo ne počne govoriti o toj problematici, nasilje nad ženama se ne može ni smanjiti“, smatra Mihaljević.

Vesna Rakić je danas izjavila kako je prezadovoljna izvedbom Tonija, Sare i Dorotee.

„Ja sam presretna, ja sam njih gledala od prvog dana kada su bile radionice. Onda smo krenuli s pripremom predstave. Ne mogu opisati koliko su oni, svatko od njih pojedinačno napredovao. Odlični su bili. Ja dok sam ih gledala, bila sam prezadovoljna. Odlično su odradili ovu predstavu. Preporučam svim mladima da, ako saznaju da će bit neka glumačka radionica, da se prijave. Mladima preporučam da se uključuju u takve stvari da se oslobađaju, predstave su jedan način oslobađanja, čak i onima koji nemaju želje glumiti preporučam da se uključe u radionice da malo sebe kao osobe oslobode…“, izjavila je Rakić.

U audiozapisu poslušajte razgovore s glumcima, te s Vesnom Rakić, razgovarali smo o današnjim predstavama, ali i budućim planovima Kluba kulture Libuša

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!