Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u tekstu objavljenom na društvenim mrežama Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH prozvala je Veliku Britaniju i osvrnula se na stanje na ‘Balkanu’.

O objavi naslovljenoj ‘O aktivnostima Velike Britanije na Balkanu’, Zaharova, o kojoj smo ranije pisali, osvrnula se na prošlotjedni posjet Sarajevu britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss.

”Tijekom posjeta Balkanu poznavateljica povijesti i geografije, šefica britanskog Foreign Officea – Liz Truss, pozvala je građane Bosne i Hercegovine da ne vjeruju Rusiji, koja ‘maligno utječe’ na regiju. Stručnjaci šapuću: tijekom britansko-bosanskih pregovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u ‘jedinstveni europski dom’ i integracije u NATO.

Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i nekonzistentnom utjecaju NATO-a na Balkan, ali da podsjetim: 1999. godine Sjevernoatlantski savez bombardirao je Jugoslaviju koristeći osiromašeni uran.

Pametna Liz Truss zna za ‘mongolsko-tatarsku invaziju Ukrajine’, ali zar ne zna za NATO-ovo bombardiranje Beograda”, pita se Zaharova.

Zaharova tvrdi i kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila ‘zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo’ te se osvrće na 90-e.

”Onda su počele devedesete, a sadržaj i značenje ‘britanskog (i NATO-ova) utjecaja’ na Balkan postali su očiti cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizirao trgovinu organima koju vode kosovski militanti i krijumčarenje svega u regiji, uključujući oružje. Ako je u povijesti Balkana postojala sila razornija od baruta i granata i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom”, naglasila je Zaharova.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!