Povodom Dana i 22. godišnjice Granične policije BiH u Glavnom uredu u Sarajevu, 6. lipnja 2022. godine, upriličena je svečana ceremonija. Prisutnima su se obratili ravnatelj GPBiH Zoran Galić i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić., prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na svečanoj ceremoniji uručena su priznanja policijskim i državnim službenicima i zaposlenicima.

Obraćajući se prisutnima ravnatelj Galić je kazao da je GPBiH izrasla u respektabilnu policijsku agenciju koja se, bez obzira na sve poteškoće i probleme od kojih su najveći kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalno-tehničkih i ograničenih proračunskih sredstava, uspješno bori sa svim izazovima.

„Unatoč svim izazovima, danas želim istaknuti kako Granična policija BiH beskompromisno poduzima sve mjere i radnje u okviru svoje mjerodavnosti i uvijek inzistiram na tome da granični policajac radi posao zakonito, predano i požrtvovno, budući da se to od njega i očekuje. Ponosan sam na činjenicu da je ova agencija ostvarila bolje rezultate rada, počevši od 2014. godine naovamo, u gotovo svim područjima. Povećan je broj otkrivenih kaznenih djela, prekograničnog kriminala, krivotvorenih dokumenata, evidentirane su veće zapljene opojnih droga, povećan je broj podnesenih krim-obavještajnih izvještaja i drugo“, izjavio je ravnatelj Galić, uputivši čestitku svim djelatnicima ove agencije povodom Dana Granične policije BiH.

Dodao je i da je Granična policija BiH uvijek pokazivala spremnost na suradnju sa svim institucijama te da je istu potrebno kontinuirano održavati za dobrobit i sigurnost svih građana.

Ministar Cikotić u svom obraćanju prisutnima kazao je da mu je izuzetna čast što danas prisustvuje 22. godišnjici GPBiH i dodjeli nagrada policijskim službenicima koji su u proteklom periodu iskazali posebnu hrabrost, požrtvovnost i ostvarili posebno uspješne rezultate u radu te rukovodstvu GPBiH i svim zaposlenicima čestitao Dan Granične policije BiH.

„Ovo je značajan jubilej i u proteklom periodu GPBiH je prošla dug i trnovit put od ustrojstva, preuzimanja kontrole i nadzora cjelokupne granice BiH do uspostavljanja moderne policijske agencije koja treba biti pouzdan partner policija regije, Europske unije ali i drugih partnerskih organizacija i međunarodnih institucija. GPBiH je na prvoj liniji i borbe protiv prekograničnog kriminala, u vrijeme pandemije bili ste među najizloženijima jer ste bili, između ostalog, zaduženi za provođenje epidemioloških mjera i očuvanja zdravlja naših građana. Brojni su izazovi koji su pred nama. U proteklih nekoliko godina GPBiH je bila na velikom udaru migracijskih tokova i prva barijera za sprečavanje ilegalnih ulazaka i borbu protiv krijumčara ljudima. Zahvaljujući koordiniranim naporima Ministarstva, Službe za poslove sa strancima i partnerskih agencija, danas možemo reći da smo proces upravljanja migracijama stavili pod kontrolu“, kazao je ministar Cikotić, dodavši da taj sigurnosni izazov nije nestao i obaveza GPBiH da se bori protiv ilegalnih migracija bit će u vrhu prioriteta i u narednom periodu.

Pohvalnice za posebne zasluge u radu i iskazani doprinos u podizanju ugleda GPBiH, ravnatelj Galić dodijelio je sljedećim državnim službenicima i zaposlenicima: Ismetu Taslamanu državnom službeniku Uprave za administraciju, Spomenki Biletić državnoj službenici Uprave za administraciju, Ivani Kušić državnoj službenici u Kabinetu ravnatelja , Nedeljku Vujadinu zaposleniku Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina, Branislavki Lučić zaposlenici Uprave za administraciju, Emiru Hairliću zaposleniku Jedinice GPBiH Aerodrom Tuzla, Nijazi Lišinović zaposlenici Uprave za administraciju, Draganu Jurkoviću, zaposleniku Jedinice GPBiH Gorica i Juri Matiću zaposleniku u Kabinetu ravnatelja .

Na prijedlog direktora GPBiH, ministar sigurnosti BiH donio je rješenja o nagrađivanju policijskih službenika i organizacijskih jedinica GPBiH. Na ceremoniji je Pohvalnice za poseban doprinos, ostvarene rezultate rada i profesionalizam prilikom obavljanja poslova ministar sigurnosti BiH uručio:

Igoru Grahovcu policijskom službeniku Središnjeg istražnog ureda GPBiH, Spomenki Markulj šefici Odsjeka za istrage Središnjeg istražnog ureda GPBiH, Mati Samardžiću policijskom službeniku Jedinice GPBiH Gorica, Ziji Krhanu policijskom službeniku Središnjeg istražnog ureda GPBiH, Birnasu Ibrahimagiću policijskom službeniku Uprave za operacije GPBiH, Fahrudinu Mujetiću policijskom službeniku Jedinice GPBiH Izačić, Nebojši Vidakoviću policijskom službeniku Jedinice GPBiH Zvornik, Oliveri Stanišić policijskoj službenici Uprave za operacije GPBiH i Marku Grebiću policijskom službeniku Jedinice GPBiH Bijeljina. Priznanje Medalja za hrabrost, uručio je Milošu Lukajiću policijskom službeniku Jedinice GPBiH Gradiška.

Srebrene policijske značke ministar Cikotić uručio je Josipu Manduriću policijskom službeniku Jedinice GPBiH Gorica, Adisu Hasiću pomoćniku zapovjednika za operacije i organizaciju Jedinice GPBiH Trebinje i Blagoju Miloviću policijskom službeniku Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Jug Čapljina.

Zlatne policijske značke dodijeljene su Fahrudinu Halaču, zamjeniku ravnatelja GPBiH, Fuadu Đozi komandiru Jedinice GPBiH Hum, Janjku Kneževiću policijskom službeniku Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH i Bojanu Turanjaninu policijskom službeniku Središnjeg istražnog ureda GPBiH.

Kolektivne nagrade, Zastava Ministarstva sigurnosti BiH dodijeljena je Jedinici GPBiH Gradiška, a Reljefni grb Jedinici GPBiH Orašje.

Ravnatelj Galić ovom je prilikom uručio Zahvalnice predstavnicima bh. agencija za provođenje zakona i drugim institucijama za dugogodišnju suradnju i doprinos u radu i razvoju GPBiH.

Svečanosti obilježavanja Dana GPBiH prisustvovali su rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica i nagrađeni službenici GPBiH. Među gostima bili su predstavnici Tužiteljstva BiH, Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Službe za poslove sa strance BiH i drugih agencija u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, neovisnih i nadzornih organa, entitetskih i županijskih MUP-ova, kao i predstavnici diplomatskih predstavništava u BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!