NS RS je jedan od temelja RS, a Rusija se kao država jamac Dejtonskog sporazuma dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, rekao je Igor Kalabuhov, veleposlanik Rusije u BiH zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da decentralizirana struktura predviđena Dejtonom predstavlja oblik za miran i obostrano koristan suživot svih konstitutivnih naroda, ostalih i građana u okviru jedinstvene i suverene države BiH.

“Smatramo da će svako vanjsko uplitanje imati dalekosežne opasne posljedice. Nažalost, moramo konstatirati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice. Nametanje euroatlantskih integracija dovelo je do pogubnog kursa i erozije Dejtonskog sporazuma”, rekao je Kalabuhov. Naglasio je kako se želje Republike Srpske da obrani svoj daytonski status proglašava antidaytonskom, a da se u FBiH krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje.

On je ustvrdio da BiH ima pravo voditi svoju suverenu politiku, ali da mora naglasiti što bi potencijalno članstvo BiH u NATO-u značilo za Rusiju. Dodao je da suradnja s jednim entitetom ne znači da Rusija ne poštuje drugi entitet i bošnjački narod.

Rekao je da Rusija BiH smatra kao prijateljsku zemlju jer njena konsolidirana politika ne znači uvođenje sankcija, te da se to održava i kroz činjenicu da BiH dobiva plin pod istim uvjetima kao ranije.

/HMS/

error: Content is protected !!