U Ljubuškom je danas održana sesija pod nazivom „Naši razgovori“ kao dio aktivnosti u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi humanitarna organizacija CRS iz Sjedinjenih Američkih Država.

Projekt djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Teme razgovora su bili “Inspiracija za dobre mirovne prakse”, “Inovativne metode u obrazovanju” i ” Društvena kohezija, pomirenje i razvoj zajednica”.

Na sesiji su sudjelovali predstavnici vladinih institucija, nevladinog sektora, obrazovnih institucija i medija, te predstavnici CRS-a.

Gradonačelnik grada Ljubuškom na početku svog obraćanja se zahvalio USAID-u i CRS-u što su Ljubuški integrirali u ovaj projekt.

“Ova prilika predstavlja odličnu osnovu za daljnju suradnju, potrebno je pronaći rješenje za sve probleme. Ključ je u suradnji na svim nivoima, različite pripadnosti ne mogu biti predrasude. Grad Ljubuški pokušava riješiti probleme svih zajednica u Ljubuškom. Prijatelji su važni na ovom putu, zato smo se i sastali s našim prijateljima iz Vareša i drugih mjesta”, rekao je gradonačelnik Ljubuškog.


Načelnik Vareša Zdravko Marošević kazao je kako mu je zadovoljstvo biti u srcu Hercegovine i prisustvovati današnjoj sesiji.

“Vareš je rudarski, multietnički grad koji ima oko osam tisuća stanovnika. Satkani smo od različitosti, ali ih ja ne vidim jer je toliko zajedničkog uz sve razlike koje nikoga ne ugrožavaju. Potrebno je poštovati ljudska, građanska i ustavna prava. Svi smo građani ove države i potrebno je tražiti interese za sve nas”, rekao je Marošević.


Marko Antonio Brkić kazao je da je ključ u povjerenju u svakodnevnim aktivnostima koje povezuju zajednički interesi.

“Prema našim istraživanjima u 13 gradova u BiH, ljudi podržavaju izgradnju povjerenja. Ako netko ne podržava to su, uglavnom, politički uzroci. Prijelomna točka se događa kad vidimo da to znači doći i zamoliti za oproštaj. Ključna stvar je u nematerijalnoj razvijenosti i osviještenosti, a to znači razumijevanje svih različitosti i njihovo prihvaćanje”, rekao je Marko Antonio Brkić.


Svoj kratki osvrt na temu dala je Naira Jusufović iz ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

“Na radionici u okviru PRO-Budućnosti osigurana je introspekcija, te su tako djeca mogla razumjeti da je njihov identitet fluidan, promjenljiv i sastavljen kao mozak. Postoje samo aspekti identiteta u trenutku, ail nisu dovoljni za kvalitetno i potpuno funkcioniranje, često mogu uzrokovati patologiju identiteta. Zato je potrebna kontinuirana edukacija kako stručnog kadra, tako i djece i mladih. Istinski oproštaj je krucijalni proces, formalnost nije rješenje”, kazala je Naira Jusufović

Panelisti su se složili da razumijevanje, povezivanje i suradnja na svim razinama čine osnovu za izgradnju funkcionalnijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je uključiti se u ovakve projekte i procese sve ključne institucije koje mogu doprinijeti razvoju i očuvanju vrijednosti, jer bez njihove podrške, kao i bez individualnog zalaganja, nema prosperiteta ni u jednom sustavu u svijet, pa tako ni u Bosni i Hercegovini, bila je ključna poruka na kraju današnje sesije.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!