Ovoga tjedna u posjetu BiH boravi grupacija Zelenih sastavljena od zastupnika iz Europskog parlamenta i Bundestaga promovirajući uglavnom probošnjačke politike, stranke i pojedince, piše Večernji list BiH. Neovisno o tome što je riječ o zastupnicima s marginalnim utjecajem, u dijelu javnosti u BiH taj je posjet dobio značaj posjeta izaslanstva najmanje američkog Kongresa. No, to nije jedina obmana koju se obično plasira uz ovakve skupine.

Ponajprije se ti dužnosnici predstavljaju na posve pogrešan način, čime se nastoji ostaviti dojam kako predstavljaju stav institucija u kojima su trenutačno angažirani, a što nema nikakve veze s istinom. Tako je na čelu ove skupine Zelenih eurozastupnica iz Njemačke Viola von Cramon-Taubadel predstavljena kao izvjestiteljica za zapadni Balkan, što praktički ne postoji kao dužnost u Europskom parlamentu. Osim, moguće, unutar neformalnih stranačkih grupacija koje postoje u toj instituciji, no koje praktično nemaju nikakvo značenje. Riječ je o eurozastupnici koja doslovno ponavlja identične rečenice kao i bošnjački aktivisti koji se nastoje obračunati s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i s njihovim političarima predstavljajući ih kao prijetnju državi BiH. Tijekom posljednjih rasprava pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta Von Cramon-Taubadel posebno je agresivno pokušavala nametnuti narativ kojim se ruši Daytonski mirovni sporazum o potrebi dokidanja uloge konstitutivnih naroda, čime se izravno ugrožava mir u ovoj zemlji. Jednako tako, posebno je Von Cramon-Taubadel s društvom iz identične probošnjačke grupacije iznijela iznimno negativne komentare vezane uz legitimno političko predstavljanje. A što zapravo predstavlja poziv na negiranje odluka Ustavnoga suda BiH i pravne države. Čak i unatoč činjenici što je u Ustavnom sudu BiH iza takve odluke kojom se podupire legitimno zastupanje i sutkinja koja dolazi iz njezine zemlje. A tamo je svojevrsna predstavnica Europskog suda za ljudska prava. Kao vrhunac svoje, očito probošnjački orijentirane propagande, u svojim je nastupima snažno kritizirala i čelnika HNS-a BiH Dragana Čovića. Unatoč tome što ga je predložila kao amandman, propao je pokušaj u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta da se prihvati konstrukcija po kojoj bi upravo Čović bio okarakteriziran kao negativac za stanje u BiH s čelnikom bh. Srba Miloradom Dodikom. Što je, očito, dio strategije koja je povezana i s predstojećim izborima u BiH, a koju podmeću sarajevska politika, njezini sateliti i lobisti. A kakvog je ranga bio posjet ovoga izaslanstva BiH, najbolje govori susret člana Bundestaga Borisa Mijatovića s prezimenjakom Vojinom iz SDP-a BiH u Banjoj Luci u jednom kafiću s upečatljivim pletenim stolicama. Ni Mijatović nije propustio ponoviti mantru koju su autori iz unitarističke kuhinje u Sarajevu oživotvorili i u europskim središtima o tome da su čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH secesionisti koji “predstavljaju prijetnju za državu”. A upravo je u takvom naumu uspio jedan drugi bošnjački politički radikal – Adis Ahmetović.

Naime, taj zastupnik u Bundestagu je uspio progurati rezoluciju o BiH u kojoj je kao glavne krivce za stanje u zemlji označio upravo čelnike hrvatske i srpske politike, doslovno u praksi provodeći prilično pojednostavljenu politiku iz Sarajeva o neprijateljima Bosne svih onih dužnosnika koji se zapravo protive dominaciji Bošnjaka i pretvaranju FBiH u bošnjačku državicu. Takvu vrstu jednostrane podvale nije uspio spriječiti čak ni višegodišnji zastupnik Bundestaga Josip Juratović koji je u posljednji trenutak shvatio kako je ovaj dom zloupotrebljen za vođenje nacionalističkih politika i ostvarenje bošnjačkih ciljeva. Jednako kao i Von Cramon-Taubadel, Ahmetović dugi niz mjeseci uživa u lažnom tituliranju te nikada zapravo nije demantirao da je on posebni izvjestitelj Bundestaga za zapadni Balkan.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!