Kruzer “Bollette” s nešto više od 1.000 putnika ušao je jutros u neumski akvatorij, zbog čega su negodovali stanovnici Neuma zbog, kako su naveli, mogućeg narušavanja biodiverziteta mora.

Nemamo kapacitete za ovakav brod

“Sasvim su mi jasne potrebe širenja turističke ponude i kapaciteta, što svakako podržavam sve dok je u granicama održivog razvoja i gospodarstva. Također mi je jasno da laik ne može da primijeti objektivne opasnosti koje ovakav (čak i pojedinačan) pritisak može imati na zaliv sa oceanografskim osobinama poput našeg. Ipak, smatram da mi u Neumu trenutno nemamo infrastrukturne kapacitete da prihvatimo brod ovakvog gabarita”, izjavio je znanstvenik Andrej Gajić, jedini bh. istraživač morskih pasa i rukovoditelj studija pri National Geographic i Discovery Channelu, za “Slobodnu Bosnu”.

“MS Boletter, čini mi se, ima gaz od 8.1 što je objektivno oko 3 metra iznad maksimalne vrijednosti za naš zaliv (recimo oko 5 m). Nadalje, prema oceanografskim karakteristikama zaliva, ali i trenutnim kapacitetima, ne vjerujem da bi zaliv mogao adekvatno prihvatiti brod duži od možda 100 metara (pa i manje) – iako nisam stručan da to ocijenim”, pojasnio je Gajić za SB.

On je također dodao da svaki put kada se veliki broj poput ovog usidri, to rezultira nekom vrstom fizičkog oštećenja, pomicanjem i povećanjem sedimentacije.

“Svakako dolazi do uništavanja organizama koji se nađu u blizni – no dosta veći problem ogleda se u zamućenju vode koja nastaje tijekom okretanja broda, spuštanja, podizanja i ispiranja sidrenih lanaca na lokalitetu sa najsitnijim česticama sedimenta dna, a pri tome relativno male dubine. Tako, podignuti mulj nerijetko otežava proces ishrane i razmnožavanje, posebice beskičmenjacima morskog dna. Također, tu je i smanjenje prozirnosti vode i količine svjetlosti”, dodao je Gajić.

Postojala bolja opcija od usidrenja

Gajić također dodaje da iako možda nema razloga za pretjeranu brigu, svakako bismo morali imati znanstveno zasnovane studije utjecaja na okoliš koje bi pomogle da zauzeti pravilne stavove kod niza pitanja i izazova s kojima se susrećemo tijekom gospodarenja našim morem.

“Privezivanje ovakvog broda na bove bilo bi daleko bolja i manje pogubna solucija, te korištenje remorkera koji bi značajno smanjili zamućenje vode nastalo okretanjem broda”, naveo je Gajić dodajući kako podržava općinu Neum u borbi za očuvanje biodiverziteta, koji bi morao biti iznad svakog dokazivanja, iznad svakog profita i iznad svake politike.

“Jer to je ono što ostavljamo generacijama koje dolaze”, kazao je Gajić za “Slobodnu Bosnu”. Gajić je ranije otkrivao kako u Neumu postoji sedam vrsta pasa, kao i ajkula koje ne možemo pronaći u drugim oceanima, morima ili pak u drugom dijelu Jadrana. Riječ je o penama, odnosno srednjim morskim psima, koje možete pronaći u Neumu, s pločastim zaravnjenim zubima koji se hrane rakovima.

/HMS/

error: Content is protected !!