Bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov je za pad vlade okrivio Rusiju i mafiju u svojoj zemlji. Petkov, koji je na premijersko mjesto došao prije šest mjeseci, obratio se javnosti nakon što je bugarski parlament jučer izglasao nepovjerenje vladi. U glasovanju o nepovjerenju, protiv vlade glasovala su 123 zastupnika od njih 239.

Iznio je niz kritika na rad opozicije, ali i na djelovanje pojedinih koalicijskih partnera. Petkov je novinarima priznao kako mu je najveća politička pogreška dogovaranje suradnje s pojedinim bugarskim strankama koje su stavile vlastite interese ispred državnih, piše Politico, a prenosi Index.

Petkovljeva vlada obećala je da će se boriti protiv raširene korupcije u Bugarskoj te je uz njega službena Sofija zauzela čvrst stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Ruse optužio za svoju smjenu, spomenuo i mafiju

Petkov je novinarima govorio o ljudima koje smatra ključnima za rušenje njegove vlade pa je spomenuo ruskog veleposlanika u Sofiji. Optužio je Rusiju za svoju smjenu preko zastupnika iz krajnje desne stranke Preporod. Spomenuo je i mafiju.

“U ovih šest mjeseci željeli smo se boriti protiv modela korupcije koji se izražava kroz stranke kao što su Preporod i Ima takav narod te braniti bugarske, a ne strane interese. Mislim da se ovdje uvukao ruski utjecaj”, rekao je premijer Bugarske u odlasku.

Rekao je da postoji stvar u kojoj vlada nije pogriješila, a to je odluka da ne odstupa od principa i obećanja koje su dali. Za lidere opozicijskih stranaka, Bojka Borisova i Slavija Trifonova, Petkov nema lijepe riječi.

“Trifonov je povijest, nikada više neće imati priliku napraviti politički pokret, a da laže toliki broj ljudi. Ljudi su vidjeli kako su se njegove riječi pretvorile u laž. On je jednostavno zaostao”, rekao je Petkov.

Bivšem bugarskom premijeru Borisovu poručio je da će ga stići grijesi iz prošlosti. “Ako se danas osjećate ugodnije zbog pada vlade, to je privremeno. Nitko od stranaka nije spreman dogovarati se s vama, niste nikakav faktor”, poručio je bivšem premijeru Borisovu.

/HMS/