Wimbledon za 2022. godinu ostat će upamćen po mnogo toga kao najčudniji ikada i vjerojatno ćemo ga pamtiti kao jedno od najkontroverznijih izdanja nekog od najvećih svjetskih turnira. Ipak, to je i dalje neslužbeno prvenstvo svijeta u tenisu koje započinje danas.

Odluka organizatora u All-England Clubu da zabrane ruskim i bjeloruskim natjecateljima nastup podigla je buru u javnosti kakvu još nismo vidjeli. Koliki “potres” je izazvala ta odluka govori i podatak da su ATP i njegov prvi čovjek Andrea Gaudenzi reagirali odmah i ukinuli bodovanje na ovogodišnjem Wimbledonu.

Stoga, ovogodišnje izdanje najvećeg turnira u svijetu tenisa neće nositi bodove, a pojedini mediji usudili su se nazvati ga egzibicijom. Turnir koji se od 1877. godine smatra najuglednijim u svijetu tenisa uvijek će ostati sve, samo ne egzibicija.

Wimbledon za 2022. godinu ostaje upamćen i po tome što na njemu neće nastupiti dvojica najboljih tenisača svijeta prema ATP listi, Daniil Medvedev i Alexander Zverev. Prvi zbog zabrane Rusima, a drugi zbog ozljede. Takva situacija, također, nikada se nije desila u povijesti ovog prestižnog turnira.

Đoković, Nadal ili neko treći?

Što se samog terena tiče, teško je bilo šta prognozirati. Najveći favorit na turniru svakako je Novak Đoković, koji brani titulu i nada se svom 21. Grand Slam turniru.

Teško je reći u kakvoj formi srbijanski tenisač dolazi na Wimbledon. Ove sezone prošao je kroz mnoge muke, pretežno izvan terena. Prva tri najveća turnira u sezoni je propustio zbog toga što nije cijepljen, a na onima na kojima je nastupio, nije se naosvajao trofeja. Ipak, prema svim statistikama i podacima veliki je favorit za titulu, koja bi mu bila sedma u povijesti i došao bi samo na korak iza Rogera Federera.

Đoković je najavio i da će mu zabrana nastupa na predstojećem US Openu pomoći da ga još više motivira u Londonu.

“Za sada mi nije dozvoljeno ući u SAD i ovdje mi je to dodatna motivacija. Ne mogu puno toga uraditi, na američkoj vladi je da li će dozvoliti ulazak u zemlju necijepljenim ljudima“, rekao je Đoković na konferenciji za medije održanoj jučer pred početak natjecanja.

Svi fanovi priželjkuju sudar titana u finalu i još jednu epsku stranicu knjige o rivalstvu Đokovića i Nadala. Poput srbijanskog tenisača, i Rafael Nadal ima svoje muke i na Wimbledon ne dolazi bezbrižan.

Zbog ogromnih problema s ozljedom Rafa se ne smatra tolikim favoritom kao ranije, ali je tada najopasniji. Uostalom, minute mu je na konferenciji za medije posvetio grčki tenisač Stefanos Tsitsipas i situaciju s Nadalom najbolje objasnio.

“Mislim da smo navikli da vidimo to da Rafa ne može igrati, pa da osvaja Grand Slamove. Protivnici moraju biti pažljiviji. Kada kaže da ne može igrati i kada se muči sa stopalom, tada je najopasniji. To je kao obrnuta psihologija”, rekao je Tsitsipas u najavi Wimbledona.

Mnogo tenisača čeka “u redu” i traži svoju šansu za napraviti rezultat karijere. Talijanski tenisač Matteo Berrettini najveći je favorit za titulu poslije Đokovića i Nadala. Talijan igra izvrsno na brzim podlogama, a posebno na travi. To je još jednom utvrdio osvojivši dva od dva turnira na travi ove sezone, prvo Stuttgart, a onda i čuveni Queens u Londonu. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni miljenika domaće publike Andyja Murraya koji, ruku na srce, već godinama ne igra svoj najbolji tenis.

Bit će zanimljivo vidjeti šta može Carlos Alcaraz na travi. “Wunderkind” iz Španjolske osvojio je dva Masters 1000 turnira ove sezone i pokazao da budućnost ima na koga računati. U redu favorita “iz sjenke” stoje i Hubert Hurkacz, Felix Auger-Aliassime, Stefanos Tsitsipas, Marin Čilić, koji je već igrao finale Wimbledona i Nick Kyrgios, tenisač čiji talent kaže da ga se nikada ne smije otpisati, ali čiji problematični karakter ne dozvoljava da ga se ikada smatra prvim favoritom.

Povratak Serene, Swiatek drži sve u svojim rukama

Ako u konkurenciji džentlmena ne znamo favorita, šta tek onda reći za konkurenciju dama. U ženskom tenisu oduvijek je bio problem prognozirati pobjednika, a ove sezone mnogo toga u svojim rukama drži najbolja tenisačica svijeta Iga Swiatek.

Poljakinja nema namjeru stati i suvereno čuva mjesto prvog favorita turnira. Swiatek će na Wimbledonu tražiti prvu Grand Slam titulu a da nije na zemlji Roland Garrosa i sigurno je da želi pokazati kako njeno prvo mjesto na WTA listi nije slučajnost te da nije igračica samo za jednu podlogu.

Problem bi joj mogle napraviti Ons Jabeur, Coco Gauff, Jelena Ostapenko, Belinda Benčič te duo kojeg se nikada ne smije otpisati, posebno na travi Wimbledona, a to su Simona Halep i Petra Kvitova.

Tu dolazimo i do najzanimljivijeg detalja ovogodišnjeg Wimbledona. Fanovi s nestrpljenjem čekaju vidjeti što može učiniti legendarna Serena Williams. Svi su smatrali da je Amerikanka završila karijeru, ali je kao “grom iz vedra” neba došla informacija da sudjeluje u Londonu ove godine.

Serena, koja će u rujnu napuniti 41 godinu, je trenutno 1.223. tenisačica svijeta pa je morala dobiti “wild card” za nastup u singlu. Legendarna Amerikanka na ovom turniru ima sedam titula i bit će zanimljivo može li napasti novi trofej.

Đoković na terenu već danas

Bosna i Hercegovina imat će jednog predstavnika u glavnom ždrijebu, a to je Tomislav Brkić. Prethodno su se u kvalifikacijama oprostili Mirza Bašić i Dea Herdželaš.

Program Wimbledona počinje danas od 12 sati u obje konkurencije. U popodnevnom terminu, ne prije 14:30, na teren će Novak Đoković protiv Soonwooa Kwona iz Južne Koreje, dok Rafa Nadal igra sutra protiv Francisca Cerundola.

I Serena Williams turnir otvara u utorak, dok će današnji program na prepunom centralnom terenu zatvoriti Andy Murray duelom protiv Jamesa Duckwortha.

izvor: klix.ba

error: Content is protected !!