Ako nema vode, može biti globe – upravna je logika mnogih talijanskih općina, suočenih s ekstremnom sušom, uz temperature oko 40 °C. Više talijanskih oblasti zahtijevaju od vlade Marija Draghija da proglasi izvanredno stanje obrane od suše, ali vlada se nećka, možda i zato što je dobar dio vodoopskrbe u nadležnosti oblasti, piše Jutarnji.

Velike rijeke gotovo da su presušile, ali katastrofalno je stanje i s ledenjačkim jezerima: u Lago Maggiore dospijeva tek 20 posto prosječnog dotoka, u Lago di Como jedva 18 posto.

Dvije najpogođenije oblasti, Pijemont i Lombardija, jesu proglasile oblasno izvanredno stanje. To ovlašćuje načelnike općinâ da uvode ciljane zabrane na svom području. Ali tih zabrana ne manjka po svemu sjeveru i centru Italije.

U Milanu je, na primjer, zabranjeno prati automobile, osim u ovlaštenim servisima. Zabranjeno je i mijenjati vodu u privatnim fontanama i bazenima, nego je savjet postojeću vodu čuvati, čistiti i dezinficirati kemikalijama.

U mnogim općinama je zabranjeno koristiti pitku vodu za zalijevanje povrtnjaka i perivoja, pranje automobila, punjenje bazena i slične aktivnosti sa znatnijim utroškom vode.

Specijalizirani portali za automobiliste objavljuju metode “suhog pranja”, naime korištenja kemikalija nanesenih na krpu ili spužvu, bez nužnosti ispiranja vodom. I još hvale da je automobil nakon toga sjajniji, ulašten voskom.

U Veroni je dopušteno koristiti vodu samo po noći. U Bologni je zabranjeno zalijevati privatni vrt između 8 i 21, a općinsko zelenilo između 10 i 18 sati.

U Civu, u kotaru Sondrio, dopušteno je zalijevati samo od 22 do 24 i od 5 do 7 sati. Općina je zatvorila sve javne česme i javna pojila odnosno kupatila.

U autonomnom kotaru Tridentu općina Pergine Valsugana pribjegla je inakoj metodi: smije se zalijevati bilo kada, ali samo koristeći priručne kontejnere kapaciteta do najviše 12 litara.

U Castenasu kod Bologne zabranjeno je frizerima dvaput prati glavu mušterijama. Samo jednom namočiti, šamponirati i isprati. I tako do 30 rujna.

U Forlìju građane i formalno pozivaju na “korištenje zdrava razuma”, ali su obznanili i zabrane do 21 rujna: nije dopušteno zalijevati zelenilo i prati automobile od 8 do 21 sat. Voda se smije koristiti preko dana samo za piće ljudi i stoke.

Izvor:jutarnji.hr