Prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Nakon građanske inicijative kojom je neformalna grupa građana ”Stop izgradnji mHE na Buni” tražila Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana – na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara usvojena je odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mostar.

Izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara! Prema donesenoj odluci rok za izradu izmjena i dopuna Plana je 3 mjeseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

”Usvajanjem ove odluke tek smo na pola puta ka trajnoj zaštiti Bunskih kanala, spomenika prirode!  Pred nama su duga 3 mjeseca tokom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, a naše oči će biti uprte i na Agencija za vode Jadranskog sliva koja još nije donijela odluku o izdavanju prethodne vodne suglasnosti za izgradnju mHE na Buni. Sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane 2 mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole! Zbog toga ovo nije kraj, naša borba se nastavlja, čak i nakon ove odluke, mi nećemo odustati dok se trajno ne zaštite Bunski kanali, a to će se desiti i kada se raskine koncesijski ugovor”, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana ”Stop izgradnji mHE na Buni”.

Građani Mostara podsjećaju da je Gradsko vijeće grada Mostara još u prosincu 2021. godine donijelo zaključak kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2, budući da je tok rijeke Neretve kroz Grad Mostar proglašen prirodnim spomenikom i kao takvog ga je potrebno zaštititi.

”Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, poručili su iz neformalne grupe građana ”Stop izgradnji mHE na Buni”.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!