Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da bi Ustavni sud BiH trebao preispitivati ustavnost zakona, a ne političkih akata donesenih u demokratskoj parlamentarnoj proceduri.

Vulić je za Srnu rekla da je s pažnjom pročitala odluku Ustavnog suda, a s još većom pažnjom izdvojena mišljenja predsjednika Suda Mate Tadića i suca Zlatka Kneževića, uz izjavu o neslaganju s većinskom odlukom suca Miodraga Simovića.

– Porazno je da Ustavni sud u plenarnoj sjednici odlučuje na način da su, od devet sudaca, očigledno tri protiv, i da su strani suci prevagnuli uz suce Bošnjake iz Federacije – istaknula je Vulić.

Navela je da se opet vidi koliko je važno bilo zakonom regulirati drugačiji izbor troje stranih sudaca.

– Brine me rečenica kad Ustavni sud u odluci navodi: `Ustavni sud podsjeća kako je u svojoj praksi uspostavio određeni stupanj ekstenzivnog tumačenja dijela odredbe članka VI 3a Ustava`. Dakle, svojom praksom su samo sebi proširili ustavnu nadležnost – navela je Vulić.

Ona je podsjetila da Ustavni sud voli isticati u odlukama “kako štiti Ustav”, ali se vidi kako ga štiti kada se upuštaju u što god im netko pošalje umjesto da se bave ustavnim sporovima, pa sve više postaju faktor pravne nesigurnosti.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. svibnja da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

/HMS/

error: Content is protected !!