Ukoliko se četvoročlana obitelj odluči da ove godine ljetuje u jedinom BiH gradu na moru, treba da izdvoji između 900 i 3.000 KM i to samo za smještaj i putne troškove, a sve u ovisnosti od toga želi li odsjesti u luksuznijim hotelima ili u privatnom smještaju.

Na gore navedenu cijenu potrebno je dodati cijene hrane, a u ovisnosti od toga da hoće li se hraniti u restoranima ili će svratiti u prodavaonicu po namirnice, bit će neophodno potrošiti još koju stotinu KM.

Prema tome, da bi otišli na neko pristojno ljetovanje, potrebno je da izdvoje barem dvije prosječne plaće, pišu Nezavisne novine.

Ponude koje se mogu pronaći na Bookingu, a ukoliko građani žele odsjesti u hotelima sa četiri zvjezdice, za noćenje sa doručkom iznose od 180 do 240 KM po osobi. S tim u vezi, ako bi se četvoročlana obitelj odlučila za tu opciju, sedmodnevni boravak bi ih, sudeći prema dostupnim informacijama, koštao oko 3.000 KM, i to bez taksi.

Ipak, ponuda je raznovrsna te postoje i one jeftinije i primamljivije ponude, pa tako cijena apartmana u jednoj vili, barem u prvoj polovini srpnja, iznosi oko 750 KM za dvije odrasle osobe i dva djeteta.

Osim toga, mogu se pronaći i tzv. last minute ponude, u kojima dvije odrasle osobe i dva djeteta smještaj mogu pronaći i za 678 KM.

Kako je za Nezavisne novine potvrdila jedna Banjalučanka koja trenutačno boravi u Neumu, cijena smještaja u njenom hotelu košta 100 eura za noćenje sa doručkom, dok njen prijatelj u drugom hotelu jedno noćenje plaća 100 KM.

U restoranima, priča ona, ručak košta oko 20 KM, što, kako kaže, i nije mnogo s obzirom na to da su cijene porasle.

S druge strane, cijene pića su ipak nešto više, te je tako za jedno točeno pivo potrebno izdvojiti i po šest-sedam KM.

Izvor: iks-portal.info