Turistička zajednica grada Makarske (TZ) je nakon gotovo godinu dana napokon dobila nasljednika direktorice Hloverke Novak Srzić, jer je Turističko vijeće potvrdilo izbor Makaranina Vedrana Validžića.

Na natječaj su se bili prijavili i Tonči Lalić i Marinko Brkić iz Ljubuškog (BiH) koji, kako doznajemo, nije priložio potrebni program. Validžić ima 46 godina i nova je nada turizma pod Biokovom u kojem ima iskustva jer je već 10 godina turistički vodič.

Novi TZ-ov čelnik završio je financijski smjer na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a radio je šest godina kao profesor informatike u Osnovnoj školi oca Petra Perice i kao nastavnik matematike u istoj osmoljetki, te u školama u Podgori, Brelima i Baškoj Vodi, dok je u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića bio profesor ekonomske grupe predmeta.

Sljedećih šest godina proveo je u računovodstvu građevinske tvrtke “Georad”, a nakon toga je počeo s radom kao turistički vodič jer je u međuvremenu položio licencije za taj posao na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko- neretvanske. Kako je kazao, pobornik je cjeloživotnog učenja i izvrsno govori engleski jezik, te talijanski i poljski.

– Iz Zagreba sam se u Makarsku vratio jer mi je draga, ali tu već godinama gledam puno stvari koje se nikako ne mijenjaju. Smeta mi vrlo slaba informiranost gostiju koji zbog toga ne mogu doživjeti bolji ugođaj u našem gradu. Naime, o bilo kakvim ljetnim događanjima, u gradu nema gotovo nikakvih informacija pa ću se kao direktor pozabaviti time kroz ostvarivanje svakodnevnog kontakta s hotelima i liderima velikih turoperatora.

Makarskoj je potreban i ozbiljniji repertoar kulturnih događanja, pa bi trebalo uvesti kazališne predstave i na engleskom jeziku kako bismo animirali naše goste – najavljuje Validžić i dodaje da bi u ljetna kulturna događanja trebalo angažirati domaće snage, primjerice, djecu iz Glazbene škole koja bi koncerte barem jednom tjedno održavala u crkvi sv. Marka.

Novi TZ-ov direktor ističe kako je u Makarskoj potrebno postaviti nove informacijske punktove, knjižnicu na gradskoj plaži s knjigama na engleskom, poljskom, češkom i hrvatskom jeziku, a trebalo bi obnoviti i “Šumoteku” u Parku fra Jure Radića.

– Imam volje za sve nove projekte pa bih u suradnji s Gradom i Franjevačkim samostanom, osim Malakološkog muzeja, pokušao javnosti približiti veliku samostansku zbirku slika i knjižnicu. Osim toga, arheološkom parku na Svetom Petru bi trebalo podići atraktivnost kao i Gradskom muzeju – tvrdi Validžić koji je za prijavu na nadmetanje za aktualnu dužnost napisao program na 34 stranice, a koji uključuje i zdravstveni turizam.

– Već sam popričao s domaćim liječnicima, stomatolozima i plastičnim kirurzima kako bismo u Makarskoj počeli provoditi zdravstveni turizam. Moramo unaprijediti i cikloturizam kao i zabavu i noćni život za mlade koji bi mogli imati i ljetni i zimski klub.

Pješačke staze trebalo bi bolje reklamirati, i to posebno prema Kotišini i Botaničkom vrtu, a morali bismo bolje promovirati i Biokovo i ostvariti bolju suradnju s Parkom prirode Biokovo – dodaje naš sugovornik koji tvrdi da nije član nijedne političke stranke nego da je simpatizer SDP-a.

– Sada sam član Vijeća Mjesnog odbora Plaža kao nezavisni na SDP-ovoj listi, a član sam i Nadzornog odbora “Komunalca”, ali nisam član SDP-a. Na novoj funkciji ću raditi maksimalno pošteno i ništa ispod stola, jer su me tako odgojili moji roditelji. Sve ću raditi transparentno i poslove nitko neće moći dobiti preko poznanstva – kazao je Validžić.

Hloverka: Samo da ne bude gradonačelnikov fikus

Sve pohvale za novog TZ-ova direktora ima gradonačelnik Zoran Paunović (SDP) koji je do njegova izbora obnašao funkciju vršitelja dužnosti prvog čovjeka TZ-a, a ujedno je i predsjednik TZ-a.

– Validžićev program je savršen i smatram da ću s njim izvrsno funkcionirati. On je pobornik zaokreta od masovnog turizma prema elitnom, što je bolno, ali će biti dobro za Makarsku za nekoliko godina. Vrlo sam zadovoljan izborom novog direktora kao i njegovim programom – kaže Paunović.

Sreću na novom poslu Validžiću je poželjela i njegova prethodnica Hloverka Novak Srzić:

– Vedranu želim sve najbolje i nadam se da neće biti fikus Zorana Paunovića koji je TZ zamislio kao gradski odjel, što je mimo svih zakona. Inače, Paunović je srozao TZ kao instituciju do dna i slobodno kao kći bivšeg gradonačelnika Ante Novaka, mogu reći da će Paunović biti zabilježen kao najgori gradonačelnik Makarske i stoga Vedranu i želim puno uspjeha i hrabrosti jer će mu zbilja trebati.

Izvor: iks-portal.info

error: Content is protected !!