Nova magistralna cesta M-17.3 Stolac – Neum svečano je otvorena u četvrtak.

Ceremonija puštanja u promet izuzetno važne ceste održana je na lokalitetu raskrižja Babin Do kod Neuma.

Nama ova cesta znači povratak iz zone izoliranosti i zatvorenosti. 40-ak godina smo čekali ovu cestu i napokon smo je dobili – nama znači puno. Otvaramo se prema unutrašnjosti i dobivamo produženje turističke sezone. Uz ovu cestu planiramo otvoriti i dvije poslovne zone te ćemo time pokrenuti i gospodarski razvoj i da imamo proizvodne kapacitete osim turizma koji je okosnica razvoja Neuma.

Jedna gospodarska zona je Dubrava koju planiramo proširiti, a druga gospodarska zona je Cerovica na križanju ceste prema Čapljini tako da na tom dijelu planiramo imati oko 200-250.000 četvornih metara za investitore. Investitora imamo i nadamo se da će sve to uskladiti, izjavio je za portal Jabuka.tv načelnik Općine Neum Dragan Jurković.

Otvaranju ceste nazočili su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i to 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (proračuna FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Europske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33  KM).

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 km.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!