Njemačko gospodarstvo ne raste, bruto domaći proizvod je stagnirao između travnja i lipnja, sada je jasna opasnost od recesije, u kojoj se SAD tehnički već nalazi, a koja prijeti eurozoni u drugoj polovici godine, njemački pišu mediji.

Njemački gospodarski rast je zastao tijekom proljeća, dok je bruto domaći proizvod (BDP) u dugom tromjesečju ostao nepromijenjen u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, podsjeća Deutsche Welle (DW).

Ocjena je to Federalnog zavoda za statistiku prema kojoj su gospodarski razvoj zaustavili vanjski čimbenici.

Teški okvirni uvjeti za svjetsko gospodarstvo s dugotrajnom pandemijom korone, poremećeni opskrbni lanci, rast cijena i rat u Ukrajini – sve je to negativno utjecalo na razvoj gospodarstva, citira javni servis ARD statističare iz Wiesbadena. , javlja Tanjug.

ARD također navodi da su ekonomisti računali na mali plus od 0,1 posto.

Sam početak godine prošao je “bolje od očekivanog”, navodi ARD.

“Statističari su korigirali poboljšanje BDP-a s 0,2 na 0,8 posto. Osim toga, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, BDP je bolji za 1,5 posto. Prošle godine domaće gospodarstvo puno je više osjetilo posljedice trećeg vala korone. jasno”, prenosi javni servis.

Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je naniže svoje prognoze rasta njemačkog gospodarstva za cijelu 2022. godinu i sada očekuje plus od 1,2 posto.

To je 0,8 posto manje nego što se predviđalo u ožujku.

Rat u Ukrajini, navodi ARD, pogoršava probleme koje je njemačko gospodarstvo imalo prije, rast cijena energije i stalni poremećaji u opskrbi opterećuju industriju.

Za razliku od Njemačke, španjolsko i francusko gospodarstvo bilježe rast, čak i veći od očekivanog.

U Španjolskoj je bruto domaći proizvod porastao za 1,1 posto – zahvaljujući visokoj razini ulaganja i snažnom porastu potrošnje.

Francuska je u istom razdoblju zabilježila blaži rast – za 0,5 posto, također zahvaljujući potrošnji i vanjskoj trgovini.

Sve u svemu, gospodarstvo u eurozoni je u proljeće “imalo bolji rast od očekivanog”, unatoč rekordnoj inflaciji i ratu u Ukrajini.

Bruto domaći proizvod zemalja zajedničke valute od travnja do lipnja poboljšan je za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je Statistički ured Europske unije Eurostat.

Javni servis ARD piše da je gospodarstvo u eurozoni opterećeno visokom inflacijom, potaknutom ratom u Ukrajini, a poslovna klima se pogoršava.

Inflacija u eurozoni u srpnju je porasla na rekordnu vrijednost od 8,9 posto.

Europska komisija ove godine očekuje gospodarski rast od samo 2,6 posto.

Ako Rusija potpuno zatvori plinske slavine Europskoj uniji, prijeti joj recesija u drugoj polovici 2022., upozorio je nedavno europski povjerenik Paolo Gentiloni.

Sada se dogodilo ono što su neki ekonomisti i vrhunski bankari nedavno predviđali: američka ekonomija je u “tehničkoj recesiji”, odnosno BDP je u padu već drugi kvartal zaredom.

U razdoblju od travnja do kraja lipnja BDP je smanjen za 0,9 posto.

Američko ministarstvo trgovine ovaj pad objašnjava polupraznim skladištima i smanjenim ulaganjima tvrtki.

Izvoz i potrošnja privatnih kućanstava jesu porasli, ali nisu mogli kompenzirati pad u drugim područjima.

Središnja banka Fed je svojom monetarnom politikom također pridonijela negativnom rastu gospodarstva.

Kako bi suzbila visoku inflaciju, u ožujku je povećala referentnu kamatnu stopu za 2,25 posto.

Ovo je najbrže povećanje kamata u tako kratkom vremenskom razdoblju koje još nije zabilježeno u povijesti SAD-a.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!