„Pišite svoje emocije, ono svoje pozitivno stavite na papir, jer riječ koja je zapisana ostaje zauvijek, a ono što nije zapisano, to prođe i teško je doći kasnije do nje“, to je poruka koju je pjesnik Ilija Fofić uputio mladima, a čini se kako su upravo ove riječi i motiv koji Fofića tjera da piše jer riječ je o pjesniku koji već 25 godina stvara poeziju.

On će večeras u Knjižnici u Ljubuškom s početkom u 20 sati predstaviti svoju zbirku poezije „Diva“, riječ je o djelu izdanom još 2015. godine, a sada će konačno biti predstavljena i u našem gradu.

 Uz Fofića o djelu će govoriti i dvije dame, prof. Antonia Galić i pjesnikinja Marija Lovrić-Crnjac.

„Večeras očekujem jedan intiman susret, poznata lica, ljude koje poznajem“, kaže nam Fofić koji je Knjižnicu odabrao kao mjesto promocije svoje poezije jer mu se sviđa taj intimni ambijent u toj ustanovi.

Za predstavljačice kaže da na neki način odražavaju raznolikost njegove zbirke.

„Profesorica Galić je napravila recenziju i lekturu ove zbirke, ona je predivna gospođa, ona je voda, mirna i staložena, Marija Lovrić-Crnjac je pjesnikinja koju sam upoznao ima dvije godine, Marija je po svom temperamentu vatra. I u ovoj mojoj knjizi imaš i vatre i vode, ono što je jako izraženo i emotivno i onog gdje lagano nešto teče“, objašnjava nam Fofić.

Za svoju zbirku poezije kaže kako je većinom duhovnog karaktera, da je nadahnuta religioznim motivima, onim što proizilazi iz Svetog Pisma, ali ima i ljubavnih pjesama, ljubavi prema zavičaju, prema prirodi.

„Zbirka ima naziv „Diva“. Ja sam rođen u Rami, kuća do kuće gdje je Diva Grabovčeva rođena. Ta Diva je obilježila moje djetinjstvo i cijelu Ramu. Ima jedna pjesma u mojoj zbirci posvećena njoj ovdje i stoga sam odlučio da se ova zbirka zove „Diva“, objašnjava nam Fofić.

Divin kip krasi i naslovnicu njegovog djela.

Uz to, u zbirci se nalaze i pjesme potaknute njegovim promatranjem prirode i razmišljanjem o prirodi.

„Ima tu kamen, priroda, ono što nas okružuje, Vrioštica, voda koja izvire, koja je bistra, htio sam da  čuvamo tu prirodu. Ima pjesama o Vrgorcu, o Hercegovini…“

 „Nadam se da će ova knjiga probuditi dobro u ljudima…“

Sa Fofićem smo porazgovarali o mnogim temama, poslušajte više u audiozapisu

Ukratko o autoru: Pjesnik Ilija Fofić rođen je 15. rujna 1969. godine na Zahumu; Prozor-Rama (BiH). Osnovnu i srednju školu završio je u Rami. Nakon Domovinskog rata i umirovljenja bavi se između ostalog i pisanjem pjesama. Oženjen je i ima četvero djece. Živi u Ljubškom. Zbirka poezije „Diva“ svjetlo dana ugledala je 2015. godine, u nakladi Gradskog kulturnog središta Vrgorac.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!