Šef Rimac Grupe Mate Rimac javio se na Facebooku te se osvrnuo na, kako je rekao, kritike koje stižu i nakon isporuke prve Nevere o tome da je njegovoj kompaniji lako jer je pomaže država. 

Rimčevu objavu prenosimo u cijelosti.

“Ajmo ponoviti gradivo”
“Nakon što smo isporučili prvu Neveru, se i dalje kritizira da je sve to lako na državnoj sisi i te spike. Pa ajmo ponovit gradivo…

Na ovom grafu se vidi sav kapital koji je ikad ušao u Rimac Grupu / Rimac Automobile (bez kredita i prihoda). Oko 830M Eura od internacionalnih investitora, 7.5M Eura iz EU i 3.2M Eura iz državnog proračuna (poticaiji). Veliki dio EU sredstava se raspoređuje preko država članica pa to možda zbunjuje neke i ispada da ide iz državnog proračuna, a zapravo se radi o EU sredstvima koje isplaćuje neko od naših ministarstava. Plus – dobili smo zemlju u Kerestincu za Campus na korištenje 69 godina.

Investiramo stotine milijuna Eura u razvoj novih proizvoda, gradnju novih pogona, zapošljavanje… U razgovorima smo za dodatna sredstva iz EU fondova (npr. 120M Eura za sudjelovanje u IPCEI projektu razvoja baterija – Important Project for Common European Interest gdje su, između ostalih i BMW, Tesla itd.) ali to će uvijek biti mali dio ukupne investicije.

Trolovi uzimaju razgovore oko eventualnih budućih EU sredstava kao nešto već izvršeno u prošlosti. Velika je razlika privući gotovo milijardu Eura privatnog kapitala stranih investitora i stvoriti preko 1.500 radnih mjesta pa ONDA povući sredstva (ako do toga uopće dođe, uz ovih ~10M koje smo do sad povukli).

“U robotaxije ćemo uložiti višestruko više nego što je Ursula obećala Mati”
P3 i Robotaxiji su zasebna tvrtka – i tu ćemo, zajedno sa našim investitorima, investirati stotine milijuna Eura, vjerojatno milijarde – dakle višestruko više od eventualnih 200M Eura koje je “Ursula obećala Mati”. U Hrvatskoj na žalost nema mnogih firmi i projekata koji imaju kapacitet toliko novaca investitora privući i uložiti, pogoto ne u razvoj i proizvodnju. P3 smo pokrenuli službeno 2019, sa projektom smo krenuli i ranijne od toga, prije nego se znalo za ikakve COVID fondove i slično. Potpuno jednako bi radili i da nije došlo do tih obećanih 200M iz EU Recovery Fonda – samo, ovako nam je nešto lakše i šanse za uspjeh su nešto veće.

Uvijek se kuka kako smo na dnu po povlačenju sredstava, kako nema dovoljno kvalitetnih projekata… A kada se povlače sredstva, i to na projekte koji stvaraju vrhunska radna mjesta i dodanu vrijednost u državi (proizvodnja proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću) – opet ne valja. Ja ću samo reći da je meni kao CEO-u firme dužnost voditi firmu na najbolji način i da ću iskoristiti svaku priliku za povući još sredstava za firme koje vodim”, napisao je Rimac. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!