Šestero američkih senatora predložilo je usvajanje zakona prema kojem bi se Sjedinjene Američke Države zalagale za jačanje vojne misije NATO saveza u Bosni i Hercegovini.

Zalaganje SAD bi za jačanje NATO saveza u našoj zemlji posebno bi došlo do izražaja ukoliko bi Rusija blokirala ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama.

Jačanje sjedišta NATO-a u BiH

Senatorica Jeanne Shaheen je zajedno sa senatorom Rogerom Wickerom predstavila nacrt “Zakona o demokraciji i prosperitetu zapadnog Balkana”. Tu inicijativu su podržali i senatori Thom Tillis, Dick Durbin, Ben Cardin i Chris Van Hollen.

Kako je navedeno na stranici senatorice Shaheen, zakon bi podržao ekonomski razvoj u regiji kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući kodifikaciju sankcija za odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

U nacrtu se navodi da je održavanje punog mandata snaga Europske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

SAD se pozivaju da iskoriste svoj utjecaj kako bi pozvale NATO savez i Europsku uniju da preispitaju svoje misije i položaj u Bosni i Hercegovini i preuzmu proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog okruženja, posebno u smislu obrane. Senatori su naveli da bi se SAD trebale zalagati i za jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu.

Spriječavanje širenja rusko-kineskog utjecaja

Pored raspoređivanja NATO trupa, senatori traže i set antikoruptivnih mehanizama i alate za spriječavanje širenja rusko-kineskog utjecaja na području Balkana.

– Šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Europe koja je ključna za europski mir, stabilnost i prosperitet, navedeno je u prijedlogu senatora.

Senatorica Shaheen je poručila kako je “usred ničim izazvanog ruskog rata u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi zloćudni utjecaj širom Istočne Europe, odnos Sjedinjenih Država sa zapadnim Balkanom ključan”.

/HMS/

error: Content is protected !!